ISPARTA TARİHE TANIKLIK EDECEK

24 Ekim 2014 18:08

Türk siyasetinin 55 yılına damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını anlatan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, 26 Ekim Pazar günü saat 12.00’da İslamköy’de büyük bir törenle açılacak. Müzede binlerce bilgi, belge, eşya ve giysi sergilenecek

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in hayatını anlatan Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, uzun süren çalışmaların ardından 26 Ekim Pazar günü saat 12.00’da Atabey İslamköy’de açılıyor. Açılışa MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu başta olmak üzere çok sayıda davetli katılacak. Ayrıca Isparta halkının da açılışa davetli olduğu bildirildi.

DEMİREL’İN HAYATI BU MÜZEDE

Selçuklu ve Osmanlı mimarisi tarzında 8 kubbeli olarak inşa edilen müze 1500 m2’lik alanı kaplıyor. Kubbelerin en büyüğü, Demirel’in Cumhurbaşkanlığını temsil ediyor. Biraz daha küçük olan 7 kubbe ise, Süleyman Demirel’in 7 defa başbakanlık yapmış olmasının mimarî yorumu. Müze’de sergilenen yaklaşık 90 yıllık belge, bilgi, eşya ve giysileri günümüze taşıyan objeler şunlar:

126 bin fotoğraf, 46 bin kitap,  Diploma, berat, nişan, plâket, maket, heykel ve halıdan oluşan binlerce obje, 10 bin klasör içinde korunan 6 milyon doküman,  Özenle biriktirilmiş, 32 bin nüsha yerli ve yabancı gazete-dergi koleksiyonu,  6 bin kasetlik ses ve görüntü materyali, - 5 kıtadan 500 parça giysi.

TÜRK DEMOKRASİSİ İLE BÜYÜYEN BİR ÇOCUĞUN

SARF ETTİĞİ ÇABANIN SERGİLENDİĞİ BİR MÜZE

Süleyman Demirel, kendi adını taşıyan Müze değerlendirme yaptı. Demirel şunları söyledi: “Bu müze bir şahsın, hayatı boyunca kullandığı, bu arada kendisine hediye edilen objelerin toplanarak, teşhir edildiği bir müze değildir. Bu müze, Türk demokrasisi ile birlikte büyüyen ve gelişen bir çocuğun, Cumhuriyetin imkân ve faziletinden faydalanarak, ülkenin kalkınması için sarf ettiği çabanın sergilendiği bir müzedir. Müze’de kerpiç bir köy evinden, devletin en onurlu görevi olan Cumhurbaşkanlığı makamına çıkan çocuğun hayatı sergileniyor.”

DÜNÜN FAKİR ANADOLU’SU İLE BUGÜNÜN KALKINAN

TÜRKİYESİ’NİN MUKAYESESİ VAR

Öte yandan işadamı Şevket Demirel ise ağabeyi için hazırlattığı müzeyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: ““Ağabeyim Süleyman Demirel’in hizmet alanı, dünün fakir Anadolu’sudur. Bu köy müzesinde, dünle bugünün mukayesesini yaptırıp, demokrasinin kıymetini anlatmak istedik. Çünkü, bu büyük dönüşüm, ülkede Cumhuriyet ve Demokrasi sayesinde oldu. Kısacası, bu Müze’de, dünün fakir Anadolu’su ile bugünün kalkınan Türkiye’sinin mukayesesi var.”

Bu haber 922 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...