ORKAV Yılda 1 Milyonun üzerinde meyve fidanı üretip satıyor

9 Kasım 2012 19:44

Demirel Grubuna ait, 1972’den beri hizmet veren ORKAV Orman ve Tarım Sanayi Hammadde Üretim A.Ş. Süleyman Demirel Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılan 8. Göller Yöresi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nda stant açtı.

ORKAV  A.Ş.Yetkilisi . Ziraat Mühendisi Mehmet Karaaslan; şirket olarak yılda 1 milyonun üzerinde meyve fidanı üretimi ve 200 bin’in üzerinde kavak fidanı üretimi yaptıklarını belirtti.

ORKAV A.Ş. Ziraat Mühendisi Mehmet Karaaslan, fuarda stantlarına olan ilgiden memnuniyetini dile getirerek, şirketin faaliyetleri ve Isparta’da meyve fidancılığı potansiyelini değerlendirdi.

Karaaslan; “Şirketimizin esas faaliyeti kavakçılık üzerine. Bunun yanında meyve fidan üretimi, bahçe tesisi yeni çeşitleri Isparta yöresine getirilip bölgeye adaptasyonu ve çiftçilere tanıtımı üzerine çalışıyoruz. İtalyalılarla ortaklığı olan OZF adında da başka bir şirketle beraber fidan üretimi yapılıyor. Yeni çeşitleri Isparta çiftçisinin hizmetine sunuyoruz.

6 yıldır katılıyoruz fuara. Bölge firması olduğumuz için Akdeniz Bölgesi’nden ve Samsun’dan, Hatay’dan, Edirne’den, İç Anadolu’dan, Ege Bölgesinden fidan verdiğimiz müşterilerimiz geliyorlar. Yeni çeşitler, budama, gübreleme üzerine bilgi alıyorlar. Bahçe tesisi için anlaşma yapıyorlar. Fuardan çok memnunuz.

“BÜYÜK SAHALARDA, YENİ ÇEŞİTLERDE BAHÇE TESİSİ YAPILMALI”

Isparta bildiğiniz gibi yılda 500 bin ile 600 bin ton arasında meyve üretimi var. Türkiye genelinde meyve üretiminin ¼’ü Isparta’da yapılıyor. Bu da ciddi bir meyve üretimi demektir. Ama son yıllarda Niğde, Karaman, Konya gibi bölgelerimizde çok büyük sahalar kuruluyor. Biz bunları üreticilerimize anlatıyoruz. Küçük sahalardan ziyade büyük sahalar kurun, rekabet ortamında bunlarla rekabet etmeniz biraz zor olacak diyoruz. O yüzden büyük sahalarda, yeni çeşitlerde bahçe tesisi yapmalarını istiyoruz. Ve tam bodur sistemlerle çalışmalarını öneriyoruz. Çünkü tam bodurla dikilen bir bahçede 2. – 3. yıl meyve almaya başlıyorsunuz. Tekrardan 6 ila 7 yıl arasında mahsul kaldırıyorsunuz. Yatırdığınız para hemen size 2 – 3 yıl sonra gelir olarak dönmeye başlıyor. Orada kurulan bahçelerle rekabet edebilmek için yeni çeşitler ve yeni dikim şekilleriyle bahçelerin tanzim edilmesi gerekiyor gördüğümüz kadarıyla.

1 MİLYON’UN ÜZERİNDE MEYVE FİDANI ÜRETİMİ

Bizim ağırlıklı olarak meyve üretimimiz var. 1 milyonun üzerinde fidan üretimimiz var. Elma fidanı, bunun yanında erik, kiraz, armut, ceviz, şeftali ve nektarin (tüysüz şeftali) fidanı üretimimiz var. Fidanlarımızın çoğu mavi sertifikalıdır. Mavi sertifikalı bir üretim yapıldığı takdirde, meyve bahçesi kurulduğu takdirde devletten dekar başı 350 TL destek almaktadır üreticimiz. Sarı sertifikalı fidan diktiği takdirde 150 TL destek almaktadır. Bu da ciddi bir rakamdır.

YILLIK 200 BİN KAVAK FİDANI ÜRETİMİ

Aynı zamanda ORMA’ya hammadde sağlamak amacıyla da yıllık 200 bin üzerinde kavak fidanı üretimimiz vardır”. 

Bu haber 30030 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...