“Üniversiteyi piyasayla rekabet eden işlerde görmeyeceksiniz”

30 Haziran 2015 19:13

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, geçen dönemin rektörü tarafından başlatılan Yaşam Merkezi Projesi hakkında ilginç ifadeler kullandı. Çarıkçı; "Kamu yararı adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. İçeriği ne olduğu belli olmayan bir projedir" dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, basın mensupları ile ilk kez iftar yemeğinde buluştu.  Üniversitede yeni dönem ile ilgili bir çok konuda açıklamalar yapan SDÜ Rektörü Çarıkçı'nın hedefinde ise Yaşam Merkezi Projesi vardı.

Geçtiğimiz dönemin Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu tarafından başlatılan proje ile ilgili şu ifadeleri kullanan Rektör Çarıkçı;  "Kamu yararına adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Biri 29, biri 35 yıllık. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yurt mudur, apart mıdır, ticaret merkezi midir, bir de yerleri kampus mimarisi açısından çok sıkıntılı” dedi.

Çarıkçı açıklamasında; "Doğu Kampüsünde 2 tane yaşam merkezi ihalesi yapılmış. Bir tanesi Konya’dan gelen bir firmayla sözleşme imzalanmış. Bir tanesi de rektörlük seçimlerinden 3 gün sonra Ankara’dan bir firma ile başka bir sözleşme imzalanmış. Sözleşme içeriğinde ne yapılacağı yazmıyor. Sözleşmeler birbirine çok benziyor. İkisini de hukukçularımız inceliyor. Kamu yararına adına sıkıntılar olduğunu düşünüyorum. Biri 29, biri 35 yıllık. İçeriğinin ne olduğu belli değil. Yurt mudur, apart mıdır, ticaret merkezi midir, bir de yerleri kampus mimarisi açısından çok sıkıntılı, çünkü yan yana. Bir aydan beri hukukçularımız inceliyor. Şu haliyle yapılırsa Doğu Kampusu içerisinde yan yana birbirine çok benzeyen, çok kocaman, ama aynı işi yapacak olan iki alandan bahsediyoruz. Ama şöyle bir sıkıntı var Bizim yurtlarımızın yaklaşık kontenjanı 4 bin küsur kişi. 5 bin kişilik yurt ihalesi yapıldı. Bizde 7 bin kişi yurt sırası bekliyor. 5 bin kontenjan 7 bin sıra bekleyen var. Yurt ihtiyacı var ama bu yapılanlar yurt mu bilmiyoruz. Dolayısıyla yurt yapılacaksa yurtlar bölgesine ya da yurtların olacağı sosyal alanlara yapılması gerekiyor. Mimari açıdan da sıkıntılar var. İçerisinde alışveriş merkezleri olduğu söyleniyor. Ama sözleşme de ne olduğu yok.  İki firma da bakanlıktan izin aldı. Biz yurtların yurtlar bölgesine yapılması taraftarıyız. Üniversite içerisinde AVM yapılması taraftarı değiliz. Üniversiteler de çarşılar olur. O çarşılar da öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak yerler olur. Ben hiçbir üniversite de AVM görmedim. Ama Isparta’da belki ilkini göreceğiz” dedi.

Rektör Çarıkçı, GÜLAR, Gül Vadisi, YBEM ve daha bir çok konuda açıklamalarda bulundu. İşte Rektör Çarıkçı'nın o açıklamaları; "GÜLAR’ın çok nitelikli bir kuruluş amacı var. GÜLAR Isparta için çok önemli bir araştırma merkeziydi. İlk yıllarında aslında nitelikli ürün çıkartabilen, ürün çalışmalarına yardımcı olan iyi bir araştırma merkeziydi. Biz şimdi GÜLAR’ın başındaki arkadaşı görevden aldık. Şimdi tam bir araştırmacı çok nitelikli bir arkadaş geldi. GÜLAR eski kimliğine büründü. Ürün satışı yapmıyor artık. Piyasadan çekildi. Ürün satmayacak. Ürün çıkartacak, ürün çıkartılmasına yardımcı olacak. YBEM’in yapması gereken işlerin dışına çıktığını gördük, bunları durdurduk. Devam eden bazı piyasaya rakip kurslar var. Onların bitmesini bekliyoruz. Orası da sadece piyasanın yapamadığı işleri yapan bir yer olacak. Örneğin Isparta’da piyasada Çince, nitelikli Arapça, ticari İngilizce kursu bulamazsınız. Sadece bu kursları verecek. Üniversiteyi piyasaya rekabet eden işlerde görmeyeceksiniz. Şehirde DGS kursları var. Ancak ilçeler de yok. İlçelerdeki çocuklara o hizmeti götürebilirsiniz. Onun dışında piyasada KPSS, İngilizce kursları veren arkadaşlara rakip olmayacak. Orada kaynak aktarabilirsek tiyatro salonu var. Oraları açıp kültür sanat merkezi gibi kullanmayı düşünüyoruz. TED’in yerini metro inşaat 29 yıllığına kiralamış. Mustafa bey hemşerimiz. Isparta’nın güzide bir şirketi. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bir anlaşmaya varacağımızı düşünüyoruz. İhale edilmiş ve sözleşmesi yapılmış. Gerek sulh yoluyla gerek hukuki bazı kazanımları masaya koymak yoluyla Metro İnşaatla görüşmelerimiz devam ediyor.  Gül Vadisi projesi bitti, tamamlanamadı. Taraflar taahhütlerini yerine getiremediği için proje sonlandırıldı. Gül Vadisi üniversite ve BAKA’nın altından kalkabileceği bir proje değildi. Çok maliyetli projeydi. Biz BAKA ile bir laboratuvar projesi üzerinde çalışmaya görüşmeye başladık. Kozmetik ve gülle ilgili laboratuvar eksikliklerimiz var. Üniversitenin bu dönem sportif etkinliklerde faal olmasını istiyoruz. Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Kulübü kuruluyor. İçerisinde futbol, voleybol, basket ve bisiklet takımımız olacak. Ona para aktaracağız. Kalkınma Bakanlığı’ndan bisiklet parkurlarıyla ilgili bir çalışma yaptırıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na okula bisiklet aldırıyoruz. Ispartalı aç, ben de dahil, ben maç izlemek istiyorum. Büyük bir kulüp kuramayız. Ama liglerde oynaya bilecek takımlar kurmak istiyoruz. 2 yıl içinde bir şeyler yapmış oluruz" dedi.

Kontenjanımız 16 bin 664’den 19 bin 810’a çıktı. 12 bin493’ü ön lisans, 7 bin 317’si lisans öğrencisi. Ön lisans ağırlıklı bir kontenjan artışımız var. Şöyle bir yanılgıya kapılmayalım. Geçen yıl kontenjanımız 16 bin ama doluluk oranlarımız ortalama yüzde 80. Hatta meslek yüksek okullarında yüzde 60-65 arasında. Genel ortalama da yüzde 80. Ön lisans kontenjanları bu yıl çok arttı. Doluluk oranları istediğimiz kadar olmayabilir. Bunun bizle çok ilgisi yok. Beklediğimiz kadar öğrenci gelmeyebilir. Türkiye çapında meslek yüksek okullarının doluluk oranları bu civarda geçiyor. 18 bin 910’açıktı diye bu kadar öğrenci gelecek beklentisi içine girmeyelim. Bu yıl YÖS’ü iptal ettik. Ama YÖS yapmadan da başka üniversitenin uluslararası geçerliliği kabul edilmiş sınavlarla  yabancı öğrenci alabiliyoruz. Kendi sınavımızı yapmama nedenimiz güvenlik sebebi. Sınavın güvenliği nedeniyle bir takım sıkıntılardan dolayı yurtdışındaki sınavı yapmadık ama yurtiçindeki sınavı yaptık. Bu yıla özel bir miktar düşüş olabilir ama gelecek seneden itibaren şuanda 1200 yabancı öğrencimiz var. Çok daha fazlası gelir diye düşünüyoruz. Yabancı öğrenci getirmek mesele değil çocuklara hizmet edebilmek gerekiyor. O hizmet noktasında bazı eksiklerimiz var. Dış İlişkiler bünyesinde Yabancı Öğrenci Merkezi oluşturuyoruz. Çocukların hem akademik hem barınmayla alakalı, sosyal imkanlarıyla ilgili de arkadaşlarımız çok ciddi çalışmalar yapıyorlar. Bu yıl belki 12 binden biraz düşebilir ama önümüzdeki yıllar tekrar 15 bini yakalarız diye düşünüyoruz. Öğrenciyi getirmek bir yere kadar ama örneğin Iraklı öğrenciler çoğu şikayet ederek geri döndüler. Sadece akademik altyapı değil Sosyal altyapı da iyi kurmak gerekiyor. O noktada hem şehrin hem de üniversitenin çok hazırlıklı olduğunu düşünmüyorum. O konuda çok ciddi çalışma yapılıyor.”

 

 

Bu haber 881 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...