Hedef: Silajda Yüksek Kalite

8 Ekim 2015 19:16

Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması için, BATEM ile birlikte ortaklaşa yürütülen “Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Projesi” uygulama çalışmaları yapıldı.

Konu ile ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Ülkemizde hayvansal üretim, bitkisel üretimden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Hayvancılığımız için en önemli sorun kaliteli yem olup, silajın kaliteli yem açığını kapatmadaki rolü çok büyüktür. Mısır silaj amaçlı yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir. Silajlık mısır değerli bir yem bitkisi olmasının yanında, kalitesinin artırılmasında yüksek protein içeriğine sahip baklagil ve yağ bitkisi olan soya ile birlikte yetiştirilmesi bu anlamda önemlidir.

“Batı Akdeniz Koşullarında Mısır ve Soyanın Silajlık Olarak Birlikte Ekimle Yetiştirilmesinin Çiftçilerimize Benimsetilmesi Projesi” kapsamında Keçiborlu İlçesinde 1 çiftçi, Gönen İlçesinde 1 çiftçi, Yalvaç İlçesinde 2 çiftçi olmak üzere toplam 20 dekar alanda demonstrasyon kurulmuştur. Yapılan çalışmalarda mısır ve soya birlikte ekilerek yetiştirilmiş, başarılı sonuçlar alınmış ve bunun yanında birlikte ekim neticesinde yapılacak kültürel işlemlerinde  (ekim, sulama, çapalama, gübreleme, ilaçlama v.b.) ekonomik bir şekilde yapılabileceği görülmüştür”.

Mısır ve soyanın birlikte yetiştirilmesi çalışmasını teknik elemanlara ve çiftçilere tanıtmak amacıyla, Yalvaç İlçesi Eğirler köyünde Tarla günü düzenlendi.  Tarla Gününe İl Müdürü Cenk Şölen başta olmak üzere İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik elemanlar ve konuya ilgi duyan çok sayıda çiftçi katıldı.  Toplantıda bir konuşma yapan İl Müdürü Cenk Şölen “silajın yem kalitesi ve besin değerinin artırılması için mısır ve soyanın birlikte yetiştirildiğini ve silolandığı, böylece daha kaliteli hayvan yemi elde edildiğini, bununda hayvancılıkta et ve süt verimini artırdığını” belirtti. 

 

Bu haber 638 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...