840 yıllık gurur!

28 Eylül 2016 18:04

Anadolu’nun tapusunun alındığı zafer olarak gösterilen Miryokefalon Zaferi’nin 840. yıl dönümü, bu büyük zaferin kazanıldığı Isparta’nın Gelendost ilçesinde düzenlenen törenle kutlandı. Törene Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Hemşehrimiz Prof. Dr. Refik Turan, Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin, İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat, yazar, yüksek mühendis Hamideli Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Topraklı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

MİRYOKEFALON ZAFERİNİN ÖNEMİ

II.Kılıç Arslan Miryokefalon Savaşı’ndan sonra Anadolu’da siyasi birliği kurma ve ve genişleme siyasetine devam etmiştir.

Bu amaçla Malatya’yı alarak Danişmentoğullarına son vermiştir . (1178) – Bu zafer sonucunda, Manuel idaresindeki Bizans’ın o zamana kadar uygulanan atılgan bir stratejiyi geride bırakmak zorunda kalmıştır.

Gelecekte Selçuklular karşısında Bizans ordusu sadece sınırları savunan bir güç olmuştu. Böylece bölgede siyasi ve askerİ insiyatif Anadolu Selçuklu Devletine geçmiştir. – Avrupalı tarihçiler bundan sonra Anadoluya Türkiye demeye başlamıştır. – Anadoluda Haçlı Seferleriyle Bizans’a geçen üstünlük tekrar Türklere geçmiştir.

 

Bu haber 881 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...