“Mezun olduktan sonra hemen maaş, makam sorgulamaya başlamayın”

25 Nisan 2017 18:29

SDÜ Tekstil Kulübü tarafından düzenlenen, Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün temsilcileri ile öğrencileri bir araya getiren “6. Tekstil Günleri” sona erdi.

 Aksa Akrilik Müşteri Hizmetleri Temsilcisi Melih Çınar, Design House Temsilcisi Tarık Doğru, Kadife Tekstil Ar- Ge Mühendisi Mahir Torsun, Mavi Jeans Yetenek Çekme ve İnsan Kaynakları Müdürü Canan Emgen, Çalık Denim İşletme ve Ar- Ge Direktörü Ahmet Serhat Karaduman ve SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’nun yer aldığı etkinlikte öğrenciler, geleceklerine yönelik kariyer planlaması yapma fırsatı bularak sektörde olup bitenler hakkında bilgi edindiler.

Tekstil Günlerinin son gününde öğrencilerle buluşan Çalık Denim İşletme ve Ar- Ge Direktörü Ahmet Serhat Karaduman "Denimin Tekstil Sektöründeki Yeri"  adlı sunumuyla sektöre yönelik bilgi verdi. Karaduman, 2015 yılında devam eden ekonomik durgunluğun kendini 2016 yılında da göstermeye devam ettiğini belirterek Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine istinaden konfeksiyon ihracatı miktarından bahsetti.

Tekstilde Ar-ge’nin önemine de değinen Karaduman konuşmasının devamında “Ar-gede en önemli hususlardan birisi de fikir üretmektir. Şu an dünyaca ünlü şirketler bile Ar-ge merkezinde fikir üretmekte zorlanıyor. Biz de Ar-ge merkezlerimizde hem çalışmalar gerçekleştiriyor hem de sürdürülebilirlik ile ilgili faaliyetlere devam ediyoruz. Merkezimizde sizden gelen her türlü fikre açığız ve gelen fikirleri araştırırız. ”dedi.

6. TEKSTİL GÜNLERİ’NDE FİNAL: HAYAT DERSLERİ

SDÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünün düzenlediği “6. Tekstil Günleri” kapanış oturumu ile tamamlandı. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen son oturumda SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SDÜ öğrencilerine tekstil yatırımları ve kişisel deneyimlerinden oluşan önemli bir seçki sundu. Final oturumunda ilk konuşmayı Tekstil Kulübü Başkanı Berk Yavuz yaptı. 6. Tekstil Günleri’nin hazırlanmasında emeği geçen öğrenci arkadaşlarına, akademisyenlere, sponsorlara teşekkür eden Yavuz, Sanayici Abdulkadir Konukoğlu’nun paylaşacağı bilgi ve deneyimlerden önemli dersler çıkaracaklarını söyledi.

SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Funda Cengiz Çallıoğlu da yaptığı konuşmada tekstil ve hazır giyimin ülke kalkınmasının ana motorlarından biri olduğunu söyledi. Emek yoğun bir sektör olan tekstilde rekabet şartlarının da çok sarp olduğunu dile getiren Doç. Dr. Çallıoğlu, Türkiye’nin tekstil sektöründeki geleceğinden çok umutlu olduğunu dile getirdi. Ürün kalitesi ve tasarım açısından global ticarette Türkiye’nin adından çok sık söz ettirmesi için bilim insanlarına da çok büyük görev ve sorumluluklar düştüğünü kaydeden Çallıoğlu, “Sektörün çıtasını yükseltecek, dinamik, inovatif genç mühendis yetiştirmek bizim görevimizdir. Türk tekstil tarihinde büyük öneme sahip, eğitime büyük destekler veren SANKO Holding’in Onursal Başkanı Sayın Abdulkadir Konukoğlu’na, Rektörümüze, sponsorlarımıza, hocalarımıza ve emek veren herkese teşekkür ederiz.” dedi.

 ANADOLU SANAYİLEŞMESİNİN ÖNDERİ

 Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen de SDÜ’de Isparta tarihi açısından çok önemli bir gün yaşandığını söyledi. Konukoğlu’nun Isparta ve SDÜ açısından çok önemli bir kişilik olduğunu ifade eden Başdeğirmen, şöyle dedi:

“Sayın Konukoğlu’nun Isparta ve SDÜ açısından da çok önemi var. Biz Isparta olarak SANKO Holding’in ürettiği iplikler ile halı dokuduk. Üniversitemizde daha önce de ders vermişti. Isparta’da dertleştiği, yakın arkadaş olduğu insanlar var. Sayın Konukoğlu, doğup büyüdüğü şehre, Isparta’ya, Türkiye’ye ve dünyaya hitap eden bir kişilik. Isparta olarak ondan ilham almalıyız. Isparta 427 bin nüfuslu bir kent. Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu listesinde 1 şirketimiz var. SANKO Holding’in ilk 500’de 12 şirketi bulunuyor. Kalkınma, istihdam, ihracat açısından sayısız desteği bulunuyor. 115 yıldır ayakta olan bir kurum. Şu an 4. kuşak yönetimde. Türkiye’de 2 kuşak devam eden şirket sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Ama SANKO Holding’in 17 bin çalışanı var. Böyle ailelere, girişimcilere ihtiyacımız var. Sayın Konukoğlu hepimize örnek olacak. SDÜ’de onur konuğu olarak konuşma yapacağını duyduğum an koşa koşa geldim.”

«BEN, 69 YAŞINDAYIM. “NEDEN SABANCI KADAR DEĞİLİM”

DİYE HÂLÂ HIRSLANIRIM»

6. Tekstil Günleri’nin kapanışında SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, SDÜ öğrencilerine hayat dersleri verdi.

 Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’ndeki gençlere “Tekstilin geleceğine ümit ve yön veren gençler” diye seslenen Konukoğlu şöyle dedi:

“Ben SDÜ’ye 10 yıl önce de gelmiştim. 1 hafta önce ameliyat oldum. Doktorlar müsaade etmemesine rağmen size verdiğim sözü tutmak için geldim. SANKO Holding, 14 sektörde faaliyet gösteriyor. Ama benim gözbebeğim tekstil.  Dünyanın en büyük şirketlerine bakın. Ana başlangıç noktaları tekstildir.

 Bugün çok şükür dünyada tekstilde Türk Bayrağı dalgalanıyor. Ürün kalitesi ve tasarımda Türkiye, İtalya ile yarışıyor. Bu alanlarda ya birinciyiz ya ikinci.  SANKO Holding olarak 26 ülkede her sabah açılan kumaş dükkânlarımız var. Sadece Ar-Ge departmanımızda 60- 70 mühendis istihdam ediyoruz.

 Gençler şunu unutmayın: Türkiye’de tekstil zaman zaman sallanır. Ama asla bitmez. Bunu kafanıza iyice yerleştirin.  Son yıllarda Türkiye’de çok Tekstil Mühendisliği Bölümü açıldı. Talebe açısından bakacak olursanız iyi bir rakam var.”

Gençlere “Çalışkan olun. Mezun olduktan sonra hemen maaş, makam sorgulamaya başlamayın” diye seslenen Konukoğlu, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak şu hikâyeleri anlattı:

 “Biz 4 kuşaktır faaliyetteyiz. Dedemin babasının babası ile başladı. Babam beni fabrikaya çırak olarak verdi. Ustaya da “eti senin, kemiği benim” diye söyledi. 6 ay süpürge süpürdüm. Tokat da yedim. Ağır laf da işittim. 1963’ten 1975’e kadar müdür olamadım. Hep alt kademelerde çalıştım. Onun için diyorum ki: Çok çalışacaksınız gençler. Ben askerliğimi 24 ay yaptım. Orada da tornacı oldum. Çok çalıştım. Hiç durmadım. Hasta olsam da işe gittim. Başarının sırrı çalışkan olmaktır. Mütevazi olmak. İlişki kurmayı iyi bilmektir.”

 HEP SOSYAL PROJELERDE YER ALDIK

Türkiye’nin kalkınmasına sundukları destekler kadar sosyal politikalar da etkin olmayı tercih ettiklerini anlatan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, şöyle dedi:

“1.500 talebe okutuyoruz. Aylık 450 TL burs veriyoruz. A’dan Z’ye 30 bin talebinin giysi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 70 bin aileye gıda veriyoruz her yıl. 21 okul, 3 fakülte yaptırdık. Devletimize verdik. Gaziantep’te kamu üniversitesine tekstil bölümü ve fabrika hediye ettik. Daha dün 15. camimizin temeli atıldı.

 Hastanemiz var. En çok bundan mutluluk duyuyorum. Yılda – (eksi) 5 milyar veriyor hastane.

Ama SANKO Vakfı’nın ana projesi bu hastane. Zarar etse de, getirdiği dua bize huzur veriyor.”

 SEKTÖRÜNÜZÜN KIYMETİNİ BİLİN

 26 ülkeye 600 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdiklerini anlatan Konukoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdikleri 3 bin istihdam sözünün de önemli bir dilimini gerçekleştirdiklerini söyledi. Şu anki rakamla 984 kişinin yeni iş gücüne dâhil olduğunu anlatan Konukoğlu, mühendis adaylarına “sektörünüzün kıymetini iyi bilin” diye seslendi.

Aylık 15 bin m2 kumaş, 450 ton iplik ürettiklerini ifade eden Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 “Sizlere iki öğüdüm var gençler: Araştırın. Cesaretle soru sorun.

Yılmamayı, bıkmamayı hayat felsefesi haline getirin. Çok çalışın.

Paniklemeyin. Paniklediğiniz an, durun. Zira sanayicilikte duygusallık yoktur. Çalışmak vardır. İleriyi görmek vardır. İleriyi göremezsen hayal kuramazsın. Korkarsan hayal edemezsin.

 Tekstilde Türkiye çok iyi bir konuma geldi. Ürün kalitesinde, tasarımda, modada İtalya ile yarış halinde. Türkiye ürün kalitesi ve tasarımda dünyada ya 1’inci ya 2’nci durumdadır. Bu zaman zaman yer değiştiriyor. Ama dünyada şu an tekstilde Türk Bayrağı dalgalanıyor. Bu nasıl oluştu? Emek ile çaba ile çok çalışmak ile…

Biz tüm çalışanlarımıza ‘evlat’ olarak bakarız.

Size bir öğreti söyleyeyim:

Sizden aşağıda olanlara bakıp mutlu olun. Yukarıdakilere bakıp hırslanın

Benim yaşım 69. Ben hâlâ Sabancı’ya bakıp hırslanıyorum.

Biz SANKO Holding olarak girişimci mucitlere de destek veriyoruz. Yakın bir zamanda iş hayatına atılacaksınız. Yeri geldiği an zora düşeceksin. İşte o an panikleme. Duygusal olma.

Yeri geldiği an o fabrikayı satacaksın, terk edeceksin. İş var. Birlik var. Panik yok.”

 YERLİ MALI KULLANMAYA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ

SANKO Holding’in 3 yıl önce Başak Traktör’ü satın aldığını ifade eden Konukoğlu, yerli ürün kullanmanın değerine atıf yaptı. Konukoğlu, şöyle dedi:

“Başak Traktör’ü aldığımızda günde 1 tane üretim yapılıyordu. Aradan 3 yıl zaman geçti. Şu an 25 tane üretiyoruz. Sadece 2 model vardı. Şimdi 15- 20 model traktör üretiyoruz. Ağır iş makineleri üretimi gerçekleştiriyoruz. Türkiye bu alanda henüz Dünya’da belirli bir seviyeye gelebilmiş değil. Ama ayağa kalkacağına kalpten inanıyorum. Millet, Hükümet bastırıyor. İnşallah makine yapımını da Türkiye el birliği ile başaracak.

Ben iddia ediyorum: Türk Mühendisleri çok daha başarılı. Zeki. Çalışkan. Ama bir zaafı var. Yapılan bir işi çok çabuk değiştiriyor. Farklılaştırıyor. İşte kaybımız bu. Avrupa marka yapıyor. Biz hemen farklı bir şekle dönüştürüyoruz.”

 SAKIN KİBİRLİ OLMAYIN

SDÜ’de öğrencilerin ve akademisyenlerin yönelttiği sorulara da yanıt veren Konukoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Sakın kibirli olmayın. Dürüstlükten şaşmayın. Babam ‘işin hilesi dürüstlük’ derdi.”

6. Tekstil Günleri etkinlikleri bağlamında verilen hayat derslerinden sonra Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu’na SDÜ yapımı deri üzerine işleme eser hediye etti.

 

 

Bu haber 635 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...