“Isparta krizi fırsata çevirebilir”

21 Nisan 2020 17:55

ITSO Başkanı Mustafa Tutar, koronavirüs sürecinde yaşanan ihracat dalgalanmasından Isparta’nın özellikle mermer ve tekstil sektöründe fırsat çıkarabilip yeni pazarlara keşfedebileceğinin altını çizdi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs sürecinin en çok ekonomiyi olumsuz etkilediğini belirten Tutar, mart ayı ihracatında yüzde 22 azalma görüldüğünün altını çizdi. Türkiye ve Isparta için koronavirüsün fırsatlar oluşturabileceğini kaydeden Tutar, şöyle konuştu:

“Bu süreçte ekonomiden yana sıkıntımız var. Ciddi etkileniyoruz. Ispartamızda ihracat yapan firmalarımız etkilendi. Hizmet sektörümüz etkilendi. ITSO üyeleri bu süreçte ciddi derecede etkilendi.

İhracatımız aylık ortalama 24 milyon dolar civarında. Ama şimdi aylık ortalamamız 18 milyon dolar. Yüzde 22’lik bir azalma oldu. Nisan ayında da muhtemelen böyle olacak. Çünkü gümrük kapıları kapandı. Yurt dışına çıkan tırlarımız kapılarda kalıyor, geri iadesi söz konusu oluyor. Ciddi sorunlarla karşı karşıya kalınıyor. Koronavirüsten dolayı ciddi gecikmeler yaşandı. İhracatımız da aylık bazda yüzde 22 oranında azaldı.  Bu azalmayı inşallah gelecek aylarda kapatır. Bizim bir hedefimiz var. 2023’e 500 milyon dolar ihracat ile girmek istiyoruz.

Ispartamızın en çok ihracatı Çin’e. Çin’e ihracatımız azaldı. Bu kriz belki bize fırsatlarda doğurabilir. Mermer hammaddemiz duruyor. Tam mamul olarak işleyip, boşluğu doldurabiliriz. Tekstil ile ilgili fırsatlarımız var. Türkiye’nin, Isparta’nın tekstil konusunda bir altyapısı var. Bu konularda projeler geliştirip, dış pazarımızı artırabiliriz.”

ITSO Başkanı Tutar, ekonomik tedbirler kapsamında TOBB’un taleplerinin neredeyse tamamının karşılandığını da belirterek şöyle devam etti:

“Bu sürecin en başlarında sayın Cumhurbaşkanımız ekonomi ile ilgili açıklamalar yaparken TOBB Başkanımız Rıfat bey de vardı. Rıfat Başkanımıza ‘istediklerini aldın’ diye espri yapmıştı. Bu şu anlama geliyor. TOBB boş durmuyor. Biz sürecin başında 17 meslek komitemiz ile istişareler yaptık. Sorunları ve çözüm önerilerini tespit ettik. Çıkan sonucu TOBB’a gönderdik. Taleplerimizin çoğunluğu karşılık buldu. Çıkan sonuçları web sitemizde ‘duyurular’ kısmında yayınlıyoruz. Kısa çalışma ödeneği, KGF Kredisi, Nefes Kredisi, İşe Devam Kredisi TOBB’un üzerinde çalıştığı konular. KGF’de 6 ay ödemesiz, 36 ay vadeli kredi haline geldi. İşe devam kredisi 125 bin TL’ye çıkarıldı.”

KOBİ’LER İÇİN

NEFES KREDİSİ

ÇIKACAKTIR

ITSO Başkanı Mustafa Tutar, daha önce olduğu gibi şimdi de TOBB kaynakları teminat olarak kullanılarak KOBİ’lere nefes kredisi verilmesi yönünde çalışmaların olduğunu söyledi. Tutar, “Daha önceden kullanılan nefes kredileri vardı TOBB mevcut mevduatını bankalara yatırmıştı. Oda ve borsalardan mevduatları teminat olarak bankalara yatırmıştık. Muhtemelen eski çalışma yeniden yapılacak. TOBB mevduatını teminat olarak yatırıp, KOBİ’lere faizsiz kredi imkanı sunulacak. Böyle bir çalışma var. Kredi faizleri oda ve borsaların bankalara yatırdığı mevduatlardan karşılanıyor” dedi.

TÜRK BORSASI

ABD BORSASI’NDAN

ÇOK DAHA GÜÇLÜ

IMKB’de işlem gören Aksu Enerji’de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan ITSO Başkanı Tutar, borsanın koronavirüs algısını anlattı.

ITSO Başkanı Mustafa Tutar, koronavirüs sürecinde borsanın yaşadığı algıyı ve durumu şöyle değerlendirdi:       

“Borsa ilk zamanlar panik şeklinde bir algılama oldu. İnsanlar ‘herşey öldü-bitti’ hesabıyla tüm hisselerini sattı. Ben kendim şirketimden örnek vereyim. Enerji şirketi koronavirüsten neden etkilensin? Güneş oldukça, su oldukça enerji üreteceğiz. Borsa algı meselesi. Panikle ciddi satışlar geldi. Bizim borsamızın Amerika borsasına çok çok az düştüğü açık ve net. Türkiye borsası daha güçlü. Bizim borsanın işleyişi Amerika borsasına göre farklı. Onlarda dip ve tavan yok. Orada bir hisseniz sıfıra düşebilir. Biz de bazı önlemler alınıyor. Yüzde 10 düşebilir ya da yüzde 10 artabilir hale getirildi. Düşerken stok veriyor. Düşerken sizi dinlendiriyor. Sonra bir işleme başlıyor. Bu da borsa yatırımcısı için önemli bir konu.”

 

 

Bu haber 1677 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...