“Tarımın gelişmesi için Büyük Ova konusunda gevşetme olmalıdır”

15 Nisan 2021 18:03

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel’in tarım ve hayvancılık konulu sektör toplantısında Büyük Ova Kanunu’na ilişkin şikayetler gündeme getirildi. Isparta’da tarımsal yatırımları büyük ova kanununun engellediği toplantının ana gündem maddesiydi.

ITSO BAŞKANI MUSTAFA TUTAR:

Büyük Ova uygulaması konusunda gevşetme olmalıdır. Tarımsal sanayi ile ilgili özel izin verilmelidir. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu konunun takipçisiyiz. Büyük Ova uygulaması ilimiz tarımının gelişmesi, kalitenin artırılması noktasında dezavantajlar sağlamaktadır .

GELENDOST BELEDİYE BAŞKANI MEHMET SEZGİN:

Büyük ova uygulaması ile kaliteyi nasıl yakalayacağız. Ruhsat veremiyoruz. Soğuk hava deposu, paketleme tesisi yapılacak ama büyük ova kanununa takılıyor. Soğuk hava deposu yapmak, paketleme tesisi yapmak tarımsal faaliyet değil midir? Teknoloji olmadan kalite olmaz. Kaliteleşmeyi sağlamak istiyoruz ama ruhsat veremiyoruz. 3-4 yerden evrak çıkartıyorsunuz sonra bir bakıyorsunuz Karayolları’ndan ret cevabı gelmiş. Bürokrasiyi, uygulamaları, yönetmelikleri aşamıyoruz. Bu nedenle de kaliteyi yükseltemiyoruz.

TEMPO YUMURTACILIK YÖN. KRL. BŞK. TÜLİN ŞAHİN:

Yumurta tesisimiz için soğuk zincir kurmak istedik. Soğuk hava deposu yatırımımızı yapacaktır ama büyük ovadan dolayı izin verilmedi. Özel izin istedik, o da olmadı.

ŞEHİR PLANCISI MEHMET PALA:

Bir plancı olarak tarımsal yatırımımızla ilgili izin alamıyoruz. Büyük ovanın kapsamı genişletilmek isteniyor. Bakanlık şu anda bir çalışma yürütüyor. O zaman Yalvaç, Senirkent ovasının bir bölümü büyük ova kapsamına girecek. Tarımsal amaçlı yatırımlar yapılamayacak ve Isparta dışına kayacak. Bu uygulama nedeniyle tarımsal amaçlı yatırımlar yapılamıyor.

Büyük ova uygulamasıyla ilgili birkaç madde eklemesi yapılmalıdır. İl Genel Meclisimiz, Isparta Belediye Meclisimiz ile ilgili ilçe belediyeleri ve kasaba belediyeleri meclisi karar almalı. Bu kararlar ile bakanlık kararlarına etki yapılmalıdır. Yöresel hassasiyetlere dikkat çekilmelidir. Aksi durumda yatırımlar boşa düşecektir.

SENİRKENT BELEDİYE BAŞKANI KADİR HEYBELİ:

Büyük ova uygulaması yöremiz için de büyük sıkıntı. 2 yatırımcımız bu uygulama nedeniyle yatırımını yapamıyor. Belediyemize ait yerleri gösterdik ama oralarda beğenilmedi.

ITSO BAŞKAN YARDIMCISI AHMET KABALAK:

Büyük Ova uygulaması nedeniyle yatırımcılarımız dertli. Bu konuda gevşetme olmalıdır.

ITSO YÖNETİM KURULU ÜYESİ AHMET ÖZTÜRK:

Isparta’da soğuk hava deposu yapımı azaldı. Karaman, Konya, Niğde gibi iller revaçta. Isparta’da yatırımların yapılmamasının nedeni Büyük Ova uygulamasıdır.”

*LEVENT DOĞAN

 

Bu haber 1701 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...