“YÖNÜMÜZÜ TATARİSTANA ÇEVİRDİK”

9 Eylül 2021 18:23

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, kentteki iş insanlarını yurt dışındaki iş insanlarıyla buluşturmaya devam ediyor. ITSO yönetimi pandemi dolayısıyla bir süre ara verilen yurt dışı iş gezisi programlarına yeniden başlayarak Tataristan’a iş gezisi düzenledi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar ve beraberindeki heyet düzenlenen programda Isparta ile Tataristan arasındaki ticari bağlantılarını güçlendirme ve ihracat olanaklarını yerinde inceleme fırsatı buldu.

Tataristan ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan ITSO Başkanı Tutar, “Amacımız Isparta’da üretilen ve yine hammaddesi Isparta’da bulunan ürünlerimizi yurt dışı pazarına sokmak ve ihracatı artırmaktır.” dedi.

Başkan Tutar, “Türkiye’deki oda ve borsalardan 5 başkanla birlikte Tataristan Kazan gezimiz olmuştu. Orada EXPO fuarını ziyaret etmiştik. Ziyaretten sonra cumhurbaşkanı, ticaret odası başkanı ve bakanlarla ikili iş görüşmelerimiz oldu. Bu görüşmeler sonucunda Isparta olarak bir yatırım yapabiliriz düşüncesi oluşmuştu. Geldikten sonra yönetimde ve mecliste bulunan arkadaşlarımızla paylaştık. Bu 5 başkan içerisinde en hızlı kararı alıp Kazan’ı 15 gün içerisinde tekrar ziyaret ettik. Ziyaretimizde yine üst seviye görüşmelerimiz oldu. Burada amacımız Isparta’daki ürünleri ve hammaddesi burada olan ürünleri orada nasıl pazarlarız, nasıl oraya ihracat ederiz çerçevesinde biz yatırım araştırmasına gittik. Yaptığımız ikili iş görüşmelerinden sonra şuan öne çıkan 3 tane sektörümüz oldu. Birinci sırada mermer sektörü, 2. sırada su ürünleri ve 3. sırada da soğuk hava depoları oldu. Bizim Isparta olarak Türkiye’de de önde geldiğimiz soğuk hava depoları var. Yaklaşık 600 bin tonluk depolamamızı orada yapacak durumdayız. Orada serbest bölge içinde bir soğuk hava deposu imalatı yaparak, bunu da depo şeklinde kullanıp Isparta’da yetiştirdiğimiz elma gibi, kiraz gibi tarım ürünlerimizi oraya direkt vergisiz götürüp; serbest bölgeden ülkeye sokabilecek durumdayız. Bunun altyapı çalışmalarını devam ettiriyoruz.” dedi.

Ziyaretin oldukça verimli geçtiğini söyleyen Başkan Tutar, “Tataristan’da ciddi bir potansiyel var. O yüzden Isparta’daki tüm imkanımızı ve üretimimizi oraya aktarma derdindeyiz.” diye konuştu.

Tataristan’ın gelişmekte olan bir ülke olduğunu belirten Tutar şöyle konuştu; “Çalışmalarımızda ikinci aşamayı geçiyoruz. Artık yatırımların yönlendirilmesiyle, kategorileştirilmesiyle çalışmalarımız başladı. Bu geziye yönetim kurulumuzdan 9 arkadaşımızla birlikte gittik. Orada bakanlık seviyesinde görüşmelerimizin yanı sıra teknokent gibi büyük yerleşim yerleri var. Organize sanayiler var. Bunların da ziyaretlerini gerçekleştirdik. Yani önü açık bir ülke, yeni gelişmekte olan bir ülke. Rusya Federasyonu içinde hızlı büyüyecek potansiyel görünüyor. O yüzden yönümüzü Kazan’a çevirdik. Isparta’daki imkanlarımızı, üretimlerimizi oraya aktarma derdindeyiz. Şuan bu çalışmaları biz yönetim olarak yapıyoruz ama bundan sonraki aşamamızda bu yönetimi de aşacaktır. Bir sonraki aşamada Isparta’daki tüm yatırımcıları, buraya yatırım yapmak isteyenleri oraya götüreceğiz. Isparta’nın orada sesini duyuracağız, niyetimiz budur.”

 *Levent Doğan

 

Bu haber 1546 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...