MİLLETVEKİLİ CESUR, MİMARLAR ODASI´NI ZİYARET ETTİ

5 Ekim 2022 15:49

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta Mimarlar Odası'nı ziyaret etti. Ziyaretin gündeminde hükümetin Sosyal konut projesi vardı. Milletvekili Cesur, taksit ödemeleriyle vatandaşları yıl yıl daha da borçlandırdıklarını belirtti.
Mimarlar Odası İl Temsilcisi Caner Ataseven de, konutların hükümet tarafından açıklanan fiyatların yarı fiyatına yapılabileceğini söyledi.
Milletvekili Cesur, açıklanan sosyal konut projesinin hükümetin seçim yatırımı olduğunu belirterek, “Bizde uzun zamandır verilen sözlerin tutulmadığı bir Türkiye'deyiz. Daha halen hani 20 yıl önce başlanmış olan konut projelerinin tamamlayamamış olan iktidar, verdiği sözleri. Şimdi işte 5 yıl içerisinde bir takım konutları tamamlayacağını falan vaat ediyor. Şimdi bunların sadece vaat etmekle de kalmıyor. Biz projeye karşı değiliz, proje partisiyiz zaten, kalkınmacıyız adı üzerinde. Şimdi vatandaşa imkanlarının ne kadar kısıtlı olduğu ekonomik anlamda Türkiye'nin çok ciddi bir sıkıntıya ve darboğaza girdiği bir dönemde çok uzun sürecek bir borcun altına imza atmayı teklif eden ve karşılığında da uzun yıllar iktidarını devam ettirmeyi bize göre en azından vatandaşı bu vesileyle kendisine ve kendi iktidarına sanki mecbur muş gibi hedef alan aslında bir proje olarak görüyoruz. Niye böyle görüyoruz biz? Çünkü bizim yaptığımız hesaplarda onun için size danışmak ve sormak istiyorum. Bizim yaptığımız teknik adamlarımızın yaptığı hesaplarda sürekli enflasyon oranındaki bu artışların vatandaşın bugün ödediğinin çok üzerine çıkacağı ve yıllar geçtikçe bir yıl sonra işte yani 850 bin liraya, 3+ 1 evlere başına sokmak istiyorsunuz. 760 bin liraya olacak şey 2023 sonuna gelindi mi 1 Milyon 160 bin liraya çıkıyor bendeki rakamlar. 608 bine alınan 2+ 1 evler, 20 yılın sonunda % 20 memur maaşı baz alındığında 7 Milyon, 6.9 Milyon liraya geliyor. Şimdi bunun yani sürekli borcunu öderken, bir yandan borcu artan bir sisteme vatandaşı maruz bırakan bir şey.“
İl Temsilcisi Ataseven: “Konutlar iktidarın
hesapladığı ücretlerin yarı fiyatına yapılabilir”
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2022 yılı başında açıkladığı birim fiyatları ile konutların metrekare fiyatlarının 4 bin 650 lira olması belirlediğini belirten Mimarlar Odası Isparta İl Temsilcisi Caner Ataseven, açıklanan sosyal konut projesindeki konutların metre kare fiyatının 9 bin lira olduğunu söyledi. Ataseven, " Çevre şehircilik birim fiyatları açıklanır. Her sene bir kere açıklanır. Ocakta bu sene tarihte ilk kez 3 kere revize edildi. Ocak'ta açıklandı. Müteahhitler girmediği ihalelere sonra arada bir daha yapıldı. Mart, Nisan'da sonra Temmuz'da bir daha yapıldı 3 kere. Biz üçüncü sınıf baz alırsak şu anda bir konutun bu ayarda bir konut bu sınıfta 4 Bin 650 lira metrekare fiyatı. Nerede yaparsanız yapın budur fiyatı. Fakat şu satılan evler hani ucuz olarak lanse edilen evler metrekaresi 9.000 liraya geliyor. Yani iki katı. Şimdi bakanlık kendi açıkladığı birim fiyatı neden 2 katına ev yapıp da vatandaşına vermek ister onu bilemiyorum. Ama 2 kere 2 dört bu böyle. Esasında bu çok ucuz değil. Kredi alarak faizde daha da pahalı olacağı belli ki ödeme şeklinizi anlattığına göre. Bunu yarı yarıya yapabilir aslında. Maliyet, o kendi açıkladığı maliyet bununla ihaleleri çıkıyor. Kamu ihaleleri ve müteahhitler bu rakamlarla ihaleye giriyor. Neden 2 katına belirlemiş onu bilmiyorum nedenini.”
HABER MERKEZİ

Bu haber 1036 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...