“ Allah korusun olası bir depremde çürük okulda eğitim görmekten daha iyidir”

10 Ocak 2023 16:33

 

 

Isparta il genelindeki bazı okullarda eğitim ve öğretim yılının başlaması ile birlikte güçlendirme çalışması yapılmasına yönelik serzenişlere Vali Aydın Baruş yanıt verdi.
Isparta'daki okulların fiziki durumunun incelendiğini
ve bu nedenle bazı okulların güçlendirilmesi ile
yenilenmesi kararı çıktığını söyleyen Vali Baruş,
“Eğitimdeki birinci unsur olan yani öğrencilerimizin sağlıklı bir eğitim alabilmesi için birinci unsur olan fiziki durumu araştırdım. Ve Isparta'daki okulların daha çok eski yapılar olduğunu gördüm. Yani Isparta demek ki geçmişinden beri eğitime büyük önem veriyor ki bu kadar okul binası inşa edilmiş ve çocuklarını eğitmek için bu kadar hayırsever bina yaptırmış. Tabii okullarımızın eski durumda olması bunlarla ilgili bir takım kararlar alınmasını gerektiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı'mızın yapmış olduğu teknik incelemelerde de birçok okulumuzda güçlendirme yapılması gerektiği ortaya çıkmış, bazı okullarımızda da yıkılıp yerine yeniden yapılması gerçeği ortaya çıkmış. Bu işlemlerin biraz ağır ilerlediğini görünce arkadaşlarımızla bir koordinasyon toplantısı yaptık. Özel İdare, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve bunu nasıl hızlandırabiliriz bu süreci diye üzerinde değerlendirme yaptık. Bunun neticesinde de kurumsal olarak hep birlikte yani bütün teknik görevlilerimizi karma bir şekilde çalıştırarak nerede lazımsa her kurum orada ona yardım edecek şeklinde bir model geliştirerek okul inşaatlarımızı hızlandırdık. Şu anda 31 yerin okul inşaatı var Isparta'da. 10 tanesi yıkılıp yeniden yapılan, 5 tanesi hayırsever katkısı ve 16 tanesi de devlet yatırımı olarak planlandı. Bu okullardan üçlü tamamlandı, 10 tanesini yapımı devam ediyor. Yedisi ihale aşamasında 11 de proje aşamasında inşallah 31 okulumuzu bu şekilde önümüzdeki 1-2 yıllık süreç içerisinde tamamlanmasını planlıyoruz. ”
Vali Baruş, “Tam 93 okul binasında güçlendirme çalışması yapılması gerektiği ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın incelemeleri noktasında. Bu güçlendirme çalışmalarından şu ana kadar 34'ü tamamlandı, 17'si devam ediyor, 42'si de proje aşamasında.”
Güçlendirme çalışmalarının okullar açıldıktan sonra yapılmasına yönelik eleştirilere değinen Vali Baruş, “Şu anda sizler de belki duymuşsunuzdur. Vatandaşlarımızdan birtakım yakınmalar alıyoruz. Yani doğal olarak öğrencilerimiz erken okula gitmenin maalesef biraz zorluğunu yaşıyorlar.
Çünkü güçlendirme yaptığımız okulları başka bir okula alıyoruz veya yanında ortaokulu varsa ilkokulda varsa güçlendirme ortaokulda naklediyoruz.
Bu da ikili eğitim yapmamızı getiriyor.
İkili eğitim olunca sabah erken vakitte çocuklar okula gidiyor. Akşam çıkanlar geç vakitte çıkıyor.
Zaten günlerde kısaldığı için iyice karanlıkta gidiyor çocuklar. Maalesef böyle bir problemle süreci yaşıyoruz ama bence böyle sıkıntılara katlanmak yarın Allah muhafaza bir deprem yaşadığımızda çürük bir okulda eğitim görmekten çok daha iyi. Onun için bu süreci hızlandırdık. Şu anda devam eden okullarımızda güçlendirme çalışmaları devam edenler de sömestr bitimine kadar inşallah tatili bitimine kadar tamamlayacağız.
Ondan sonraki okullarımızda eğitim yılı sonunda başlayacağız güçlendirmelerine.
Çünkü bazı okullarımızda sınava hazırlık süreci var. Öğrencilerimiz çok rahatsız etmememiz lazım. Güçlendirilmesi tamamlanan okullarımızı da kendi okullarını alacağız ki bu ikili eğitimi bırakalım, tekrar tekli eğitime geçelim. ”
•HABER MERKEZİ

Bu haber 882 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...