“Isparta´da Tarım Arazilerinin % 14´ü nadasta, %8´i de işlenmiyor, bu oranların düşürülmesi gerek”

31 Ocak 2023 15:56

Isparta, tarımda önemli bir potansiyele sahip bir il. Ancak Isparta'da nadasa bırakma, miras yoluyla bölünme ve köyden yapılan göçler nedeniyle tarım arazilerinin yüzde 22'si işlenemiyor. Toprakların çok değerli olduğunu belirten Vali Baruş, tarım arazilerinin daha verimli işlenmesi için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Isparta'da nadasa bırakılan tarım arazilerinin fazla olduğuna dikkat çeken Vali Baruş, “Nadas alanlarının biraz fazla olması Isparta'da, bu da sulanabilir olmayan arazilerde maalesef yani verimli olması için bir yıl bekletilmesi anlamına geliyor. Daha iyi verim alabilmek için veya yeterli gübreleme yapılmadıysa vatandaşımız tarlayı bir yıl bekletiyor. Biraz daha güç kazansın toprak diye. Bu da %14 yaklaşık. Tarım arazilerinin için yüksek bir oran. Bu bunu düşünmemiz gerekiyor Nadasa bırakılan alanları. Bunun neyle yapabiliriz? Bilinçli ürün ekmekle, nöbetleşe ekim ile, isabetli tercihlerle bunu yapabiliriz ki, birçok bölgede uygulanan bir usuldür. Yani bir yıl buğday ekerseniz, bir yıl ayçiçeği ekerseniz, bir yıl belki mısır ekebilirsiniz veya yem bitkisi ekerseniz böyle nöbetleşe ekimlerle toprağın yapısını çok zayıf düşürmeden üretimi devam ettirmek mümkün.” diye konuştu.
Isparta'da miras yoluyla bölünen ya da köyden göç eden vatandaşların tarım arazilerinin de çoğunlukta olduğunu vurgulayan Vali Aydın Baruş, “
Bir de kullanılmayan arazi dediğimiz mirastan dolayı bölünmeden veya sahiplerinin dışarıda olmasından dolayı işlenmeyen araziler var. Bu da yüksek bir oran %8. Isparta tarım arazilerinin % 8'i işlenemiyor, düzenli olarak işlenmiyor ve bu oranları mutlaka düşürmemiz gerekiyor. Topraklarımız çok değerli. Tarımsal üretimde son yıllarda pandemi den sonra çok büyük önem kazandı. Gıda üretiminin artırılması, özellikle hem ülkemizdeki insanlarımızın beslenmesi hem de dışarıya ihracat bakımından stratejik hale geldi. Isparta'da öncelik vereceğimiz konu bu tarım alanlarının değerlendirilmesi. Hangi ürünlerle daha iyi değerlendirebiliriz ekilmeyen alanları, vatandaşımız için kazanç haline getirebiliriz, bunu planlıyoruz, düşünüyoruz. ” dedi.
Isparta'nın meyve üretimine de değinen Vali Baruş, “Meyvecilik sektörünün daha iyi duruma gelmesi için yapmamız gerekenler var. Elma tarımı, elma yetiştiriciliği ilimiz açısından son derece önemli. Yıllık yaklaşık 1 Milyon ton elma üretimimiz var. Isparta olarak ve bu 1 Milyon tonun üzerinde olan üretim için önemli bir miktarda ihraç ediyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 2022 yılında 160 bin ton elma ihraç olmuş ve bunun 200 bin tona yaklaşacağını tahmin ediyoruz. İhracat geliri açısından da son derece önemli bizim için. Kirazcılık da Isparta Türkiye birincisi ihracatta. Üretimde Türkiye beşincisi ama ihracatta birinci. Çünkü soğuk hava depo hacmimiz çok elmadan dolayı. Yaklaşık 500 bin ton civarında soğuk hava deposu hacmimiz var ki bu şu anda Türkiye birincisi Isparta bu alanda. Bu çok iyi bir yatırım alanı olmuş. Yani buradan sanayicilerimizi tebrik etmek lazım. Tarım sektörünü tebrik etmek lazım. Bu ciddi bir potansiyel. Bu depoların tabii kurulmasında inşa edilmesinde TKDK Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun büyük destekleri oldu. Yine Tarım Bakanlığımızın destekleri oldu. Bu çok önemli bir potansiyel. Meyvecilik açısından Isparta'yı öne çıkaran bir potansiyel. Kayısı üretimi de önemli. Türkiye'de beşinci durumda yaş kayısı üretiminde Isparta. Önemli bir ihraç ürünümüz.” ifadelerini kullandı.
•HABER MERKEZİ

Bu haber 858 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...