“Isparta, Üniversiteleri ile nefes alan bir şehir”

9 Ekim 2020 15:15

Isparta Gelişim ve Değişim Plaftormu Başkanı Nazmi Esen, pandemi sürecinde ekonomiyi değerlendirdi. Pandeminin ne zaman biteceğine dair bilgi olmamasının sıkıntıya neden olduğunu belirten Esen, şu açıklamayı yaptı:

“Pandemi sürecinin ne zaman biteceği ile ilgili kimsenin fikri yok. İnsanlar kendi işini planlayamıyor. Yatırımlar aksıyor. Biz kendi işimiz ile ilgili depo yapmak istiyoruz. Ciddi bütçeli bir yatırım ama başlayamıyoruz. Ne zaman biteceği belli değil. İnsanlar önünü göremiyorlar. Isparta öğrenci ile nefes alan bir şehir. Öğrenciye hepimizin ihtiyacı var. Onun ekonomisi herkese yansıyor. Öğrenci ile ilgili fikirlerimizi söylüyoruz altına bir şeyler yazıyorlar. ‘Bunlar sadece para düşünüyor’ diyorlar. Ağzı olan konuşuyor. Derdimiz o değil. Mevzu o değil. Öğrenci buraya gelmezse ne olacak, memleketinde kafeye, çarşıya gitmiyor mu? İstanbul’da da kafeye gidiyor, arkadaşı ile buluşuyor.

YATIRIMLAR ÖTELENİYOR

Herkes yatırımlarını öteye atıyor. Onun dışında insanlar işletmesini nasıl ayakta tutarım diye düşünüyorum. İşletmeyi döndürmek gerekiyor. Ötelenen krediler bu ay ödenecek. Kontak açmayan servisçi var, okul kantincileri var. Sert bir kış geçecek diye düşünüyoruz. Öngörülerimiz o şekilde. Sermayesi güçlü olmayan firmalar sıkıntı yaşayabilir. Borç yapılandırma, öteleme gibi konularda devletten beklenti var. Yapılması gerekiyor. Çünkü esnaf verilen krediyi ya da ötelenen borcu ödeyecek durumda değil. Isparta ölçeğinde belki biz krizi birkaç ay daha geç yaşayabiliriz. Tarım bizi biraz rahatlatacaktır. Elma bu sene para etti, değerli. Tarımsal üretim dolayısıyla birkaç ayı daha rahat geçireceğiz. Ama kışın başlangıcında havalar biraz sert olacaktır.

BORÇLAR ÖTELENMELİ, YAPILANDIRMA

ÇIKMALI, DESTEK VERİLMELİ

Bu süreci çok dikkatli geçirmek gerekiyor. Hep birlikte dikkatli olacağız. Devletimiz elinden geleni yapıyor ama öteleme ve destek paketi açıklanır diye düşünüyoruz. Derneğimizde de var. Düğün salonu işletmecileri şu an mağdur durumda. Şu an elektrik parasını ödeyemiyor. Kantinciler kapalı, servisçiler kapalı. Bu durumdaki esnaflara özel bir şeyler olmalı. Isparta gibi küçük şehirlerde kimin hasta olduğunu herkes çabuk duyuyor. Bu da insanlarda paniğe ve korkuya neden oluyor. Dışarıdaki işini öteliyorlar, mal almaya gelmiyorlar. İşletmemdeki herkesi korumam gerekiyor. Hastalık çıksa buraya mal almaya gelmeyecekler. Ama evlerde var. Herkesin evine neredeyse girdi.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1642 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...