ISPARTA HALICILIĞININ ÖNEMLİ İSİMLERİNDEN HASAN BÜYÜKÇAM

19 Kasım 2020 15:25

Hasan  Büyükçam’ın halıcılık ticaretine başlaması evlilik dönemine rast geliyor. Yazları güp yapıp, satan Büyükçam, kışları da Annesi Melek Büyükçam ve eşi Güzide Büyükçam ile mahallenin kızlarına dokuttuğu halıları satardı.

Vefat eden Hasan Büyükçam’ın hayatı:

“Ben daha evvel öğrendiğim çömlekçilik ile dayılarımın yanında çalışarak geçimimi sağlıyordum. 60 sene önce yaptığım güpleri gördüğüm yerlerde eskiyi anıyorum. İyi bir güpçü ustasıydım. Yaptığım güpleri Senirkent Uluğbey’de üzüme takas ederdim. Senirkent Büyük Kabaca’da da içi dolu arpa yapardım. Bu yaz sanatı idi. Kışın da annemin daha evvel uğraştığı halı işi ile uğraştım. Evime halı atölyesi kurdum. Mahallenin kızlarına halı dokuttum. İlk dokunan halıları satmakta güçlük çektim. O zaman büyük halıcılar küçük halıcılara yardımcı olmazdı. Halıyı omzunda gezdirirdim parayla değil, halı ipiyle değiştirmelerini isterdim. Halıcının biri ‘halı bakır, ip altın. Git çömlekçiliğini yap’ dedi. Halı alan müşteri buldum, bu işi geliştirdim. Biraz sermaye edinince dışarıya açılmaya başladım.”

EVLATLARI İLE EL ELE İŞLERİ BÜYÜTTÜ

Halıdan kazandığı parayla sermaye edinen Hasan Büyükçam, ip mağazası açtı, köylere ve kasabalara açıldı. Evlatlar da büyüyüp, babaya yardım etmeye başlayınca işler büyüdü.

“İp mağazası açtım. Köylere, kasabalara halı model ve ipini verip, halılarını satmaya başladım. Mehmet oğlum büyüdü, bana yardımcı olmaya başladı. Nalbant Pazarında ip mağazam vardı. Mehmet okuldan çıkınca bana yardım etmeye gelirdi. Köylülere ip verirdik. Okulu bitirdi, askere gitti, dönüşte kendisine iş açacağını söyledi. Biraz sermaye verip, oğlum Mehmet’in aynı işi yapmasını sağladım. Benim işim büyüyünce yanıma yardımcı aldım. Köylere tezgahlar kurdum. Halı alıcı müşterim çoğalınca halı pazarlarından halı toplamaya başladım. Diğer evlatlarım da büyüyünce işi genişlettik. Kasabalara, köylere atölyeler açtık. Oğlanlarım Bekir, Ahmet, Şükrü, Mustafa işleri takip ettiler. Dışarıya halı satıp, ihracata başladık. Oğlum Bekir Büyükçam İstanbul Çemberlitaş’ta mağaza açtı. Dışardan halı alıcıların bu civardan mal alıp-gittiklerini öğrendik. Biz de bir mağaza açalım’ dedik. Halı satış işimizi buradan yürüttük.”

 2 OĞLU AYNI KADERİ YAŞADI

BEYİN KANAMASI GEÇİRDİLER

Hacı Hasan Büyükçam’ın 5 oğlundan 2’si aynı kaderi yaşayarak vefat etti. Bekir Büyükçam (2000) ile Mehmet Büyükçam (2017) beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Hasan Büyükçam, “Felek aman vermedi, Allah bizden çok seviyormuş 2 oğlum beyin kanaması geçirerek hayata veda etti. Çok hatırlı insanlarmış ki arkalarından iyilikle anılıyorlar. Biz de arkalarından dua ediyoruz” diyerek üzüntüsünü ifade ediyordu.

ÇOK ÇALIŞTIM...

“Bu işleri yapmak için çok çalıştım. Şehir, kasaba ve köylerde evlatlarım ile birlikte halı tezgahları kurup, halı işletenlerin halılarını alıp-satıp ailelerine geçim sağlamaya çalıştım. Satışlarda vatanıma vergi ve katma değer kazandırdığım için faydalı bir iş yaptığıma inanıyorum. Çoklarının dualarını aldım. Bunda mutluyum. İş yaptığım kimselere varsa hakkımı helal ediyorum, selamlar sunarım.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 2000 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...