“GRİP OLDUM DEYİP ÖNEMSEMİYENLER HASTANEYE DÜŞÜYOR”

22 Kasım 2020 15:22

SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akkaya, vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam ediyor. Son zamanlarda koronavirüs vakalarının artmasından yakınan Akkaya, önemli uyarılarda bulundu:

“Son 1 aydan beri Türkiye’de artış oldu. Son zamanlarda havaların soğuması, insanların kapalı ortamda olması nedeniyle artış fazlalaştı. Bir de insanlar maskeye özellikle büyükşehirlerde önem vermemeye başladı. Artışlarda bu da çok etkili.

Hastalığın bulaştırıcılığında azalma yok. Bulaş riski arttı. Bulaşması daha da kolaylaştı. Yalnız ağır tablolar ilk zamanlardan biraz daha az. Ama çok fazla hasta enfekte olduğu için yaşlı, tansiyon, şeker, tansiyon hastalığı olanlar biraz daha ağır geçiriyor. Yoğun bakıma düşüyorlar. Bu hastalıkta semptomlar başlayınca erkenden tedavi lazım. Ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar iyi. Grip oldum deyip, önemsemeyenler hastaneye düşüyor. Hastaneye düşenler yoğun bakıma alınabiliyor hatta hayatını kaybediyor. Ne kadar erken tedavi, o kadar iyi.

Hastalığın belirtilerini iyi takip etmek gerekiyor. Belirtileri kendisinde hisseden hemen sağlık kuruluşuna başvurmalı. Bu belirtiler;

Koku alma bozukluğu, ateş, öksürük, kas ve baş ağrısı.

Ayaklar ağrıyor, kollar ağrıyor. Baş ağrısı başlıyor. Durduk yerde kollar kesiliyor gibi oluyor.

Hemen test yaptırıp, ilaca hemen başlanmalı. Vakit kaybedilmemeli.

Ağrı kesici ile idare edip, birkaç gün bakalım dendiği anda vakalar çok ağır oluyor. Hatta ölüm bile oluyor.

Hasta çok olduğu için yoğun bakım müracaatları arttı. Ölümler de artmaya başladı. Yaşlı hastalar, tansiyon, böbrek, diyabet hastaları genelde tehlikeli, ağır geçiriyorlar. Koah, astım hastası, bronşit hastaları, çok sigara kullananlar ağır geçiriyorlar.

Son vakalarda 65 yaş üzerine kısıtlamalar geliyor. Çocuklar hafif geçiriyor ama büyüklere bulaştırıyor. Semptom hafif ama virüsü bulaştırıyorlar. Aşılar bulundu ama belirli bir süreçten geçecek.

Şubat-Marta kadar kalabalıklardan uzak durmak gerekiyor.

Hareket kısıtlılığı şart.

Mecbur kalmadıkça yolculuk yapılmayacak, gezilmeyecek.

Maske çok önemli. Çıkarmayacağız.

Mesafe. Baban da olsa yabancı evine geldiğinde 1.5 metreden yakın oturmak yok.

El temizliğine dikkat etmek gerekiyor.

Bir şeylere ellediniz zaman ağzınıza, yüzünüze, burnunuza sürmeyin.

Boğazlarınızı ve burnunuzu sık sık çalkalayın.”

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1455 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...