“Amatör futbol yok olmamalı”

3 Aralık 2020 17:34

Amatör futbolcu Barış Altıntaş, amatör ligler oynanmadığı için gençlerin yeteneklerini kaybettiğini ve BAL liginde yetişen Çağlar Söyüncü gibi genç oyuncuların üst liglere gelemeyeceğini belirtti
Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, 31 Ekim 2020 tarihli toplantısında, amatör müsabakaların, 2021 Ocak ayı sonunda, o anki pandemi şartlarına göre ilgili ve yetkili kurum ve kuruluşlarla görüşülerek müsabakaların başlatılmasını kararlaştırmıştı. Ancak 9 aydır futbol oynamayan amatör futbolcular çaresizlikten başka işlere yönelmeye başladı.
Amatör futbolcuların sözcülerinden olan Barış Altıntaş gelinen son durumda Türkiye Futbol Federasyonu ve Spor Bakanlığına sırasıyla gittiklerini ama hiçbir çözüm alamadıklarını belirterek, “Spor Bakanlığından beklentimiz daha yüksekti. Vaka sayıları çoğalmadan önce ortak hareket ederek Cumhurbaşkanımıza gitme kararı aldık. Amatör Lig ve bizden sorumlu bir sürü yetkili var ama bize Cumhurbaşkanımıza gitmek zorunda kalıyoruz. Çözüm olarak biz bunu düşünürken vakalar çoğaldığından dolayı yapacağımız her şey kendi kendimize zarar verir diye düşündük. Vaka sayıları normale dönene kadar bekleme karar aldık. Vakalar normale döndüğü an Ankara'da meclisin önünde toplanıp, Cumhurbaşkanımızla görüşmek için elimizden geleni yapacağız. Yeni kısıtlamalar gelmeden önce her yer açıktı. Fakat bir tek amatör lig açılmamıştı” diye konuştu.
TFF'nin amatör lig maçlarını başlatması için hakemlere, saha görevlilerine, ambulanslara para ayrılması gerektiğini ve para olmadığı için de maçların oynatılmadığını iddia eden Altıntaş, “TFF'nin kendi arasındaki plansızlık, programsızlık ne yazık ki binlerce insana yansıyor. 9 aydır insanlar mağdur durumda, kimisi eşinin eline bakıyor. Kimi de emekli anne-babasından para istiyor. Kimisi de başka işler buldu. Geçen seneki gol kralı bir zeytin bahçesinde yevmiye usulü para kazanmaya çalışıyor. Ben maske satmaya çalışıyorum. Kafede çalışanlar da var ama hiçbir şey yapamayan arkadaşlarımız da çok fazla. Biz bu süreçte vakalar düşer düşmez beklediğimiz açıklama gelmez ise Cumhurbaşkanına gideceğiz ve binlerce kişi oradan ayrılmayacağız. Bunu her yerde söyledik. Biz herhangi bir dernek ya da kuruluş değiliz. Bizim başkanımız ya da kaptanımız yok. Biz amatör sporcular birliğiyiz. Her kardeşimiz de bizim sözcümüzdür” dedi.
GÖNÜLLÜ AŞI ÇALIŞMALARINA KATILABİLİRİZ
Pandemi sürecinde ulaştıkları her kesime sadaka istemediklerini ama iyi niyet göstergesi olarak bir kereye mahsus olarak bile herhangi bir girişimde bulunulmadığını ifade eden Sözcü Altıntaş, “Koronavirüs ilk çıktığında emeklilere bir kereye mahsus bin TL destek yardımı yapıldı. Yeterli miydi? Bence değildi ama bir kereye mahsus iyi niyet göstergesi olarak kabul edilebilirdi. Spor Bakanlığımız da bir defaya mahsus da olsa bizle alakalı hiçbir yardım yapılmadı. Yapılması gündeme bile gelmedi. Zaten bizim amatör ligin her sene sıkıntısı oluyordu. Bu saatten sonra kimseden bir beklentimiz de kalmadı. Onlardan tek isteğimiz planlarını ve programlarını yapsınlar. Bizim liglerimizi oynatın. Biz zaten hakkımız olan parayı alırız. En son gönüllü amatör futbolcular olarak biz hazırız. Gönüllü aşı çalışmalarına katılabiliriz. Amatör futbolda gelen yönetmeliklerle her sene deneme tahtası olduğumuz için biz deneye alışık olduğumuzdan dolayı burada da bizi kullanabilirler. Sosyal medyadan gerekli açıklamaları yaptık. Bizim ligimizi oynatsınlar da biz her şeye razıyız” şeklinde konuştu.
YETENEKLERİMİZİ KAYBEDECEĞİZ
Eşinden ayrılan, psikolojik sıkıntılar yaşayan futbolcu kardeşlerinin olduğunu sosyal ve ekonomik olarak zor durumda olduklarını belirten Sözcü Altıntaş, “Yıllık 70 bin TL'ye anlaşan da var. Yıllık 15 bin TL'ye anlaşan da var, aylık 2 bin TL'ye oynayan da var. Bu futbolcuların kariyeri ile ilgili bir durum. Aylık maaş alan futbolcular aldıkları her maaşı kullandı. Onlar 7-8 ay nasıl sabredecek. Adamın umudu bu sene 15 bin TL'ye oynarım. Seneye 50 bin TL'ye üst liglere giderim diye düşünüyor. Yıllık anlaşanlarda parasının yarısını alıp, yarısını almayanlar da var. İçimizde hala idare edenler var. Ben 35 yaşındayım. 8-9 yıl profesyonel liglerde oynadım. Bu saatten sonra oynamasam da çok üzülmem ama genç kardeşlerimiz için üzülüyorum. 18-20 yaşındaki 1 sene futbol oynamadan üst lige gidemez. Bu çocuklar kilo alma ve yeteneklerini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyalar. Özel antrenman da bir yere kadar yapabilir” dedi.
ALTTAN OYUNCU YETİŞMEYECEK
Sözcü Altıntaş, tez zamanda amatör ligler başlamazsa alt liglere darbe vurulacağının altını çizerek sözlerini şöyle sonlandırdı: “Pandemiden dolayı oynanmayan maçlardan dolayı 18-19 yaşındaki çocuklar kendini gösteremezler. 6-7 sene önce İzmir'den çıkan Çağlar Söyüncü Altınordu'nun BAL'daki pilot takımı Aliağaspor'da pişti. Şimdi İngiltere Premier Lig'de oynuyor ve dünyanın sayılı defans oyuncuları arasında gösteriliyor. Aramızda daha nice Çağlar'lar var. Yeter ki bulup çıkarabilelim. Ama siz o Çağlar'ları bir sene, iki sene futbol oynamaya mahkum ederseniz. Yarın o Çağlar'lar size bir kafede çay getirir. Müsaade edilse Çağlar olacak olan sporcular şu anda başka işlerle uğraşmak durumunda kalıyor. İşin özünde niye alt liglerden oyuncu yetişmiyor diye bakarlarsa bu pandemi günlerine ve kontenjan sorunlarına bakılması gerekecek. Akan su yokuş yukarı çevrildi. Türk futbolu tesis ve altyapı bakımından inanılmaz gelişim göstermesine rağmen o sahada tesiste oynatacak oyuncu bulamıyoruz.”

Bu haber 6605 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...