2. el otomobil piyasası vites düşürdü, fiyatlar düştü

12 Aralık 2020 10:06

Isparta Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Zafer Yavuz, hem sıfır hem de 2. el otomobil piyasasında istenildiği kadar çeşitte otomobil bulunabildiğini belirterek arz fazlalığına dikkat çekti.

Zafer Yavuz’a göre, ikinci el otomobillerin fiyatı düştü. Stoklar çok fazla, istediğin tarzda arabayı hemen bulmak mümkün. İkinci el otomobil almanın tam zamanı.

Pandeminin tepe taslak yaptığı otomotiv pazarında şartlar normale dönüyor. Pandemi ile birlikte dünya genelinde üretimin yavaşlaması, kısıtlamaların olması nedeniyle yeteri kadar üretimin olmadığı sektörde ikinci el piyasasında talep fazlalığına neden olmuş ve fiyatlar aşırı derecede yükselmişti. 2020 sonu itibariyle hem sıfır hem de ikinci el pazarında arz fazlalığı yaşanıyor. Bu durum ikinci el sektöründe fiyatların düşmesine neden oldu. Sıfır otomobil firmaları da görülmemiş kampanyalar düzenliyor.

Isparta Oto Galericiler Sitesi Kooperatifi Başkanı Zafer Yavuz, sektörün içinde bulunduğu durumu son32’e anlattı. Hem sıfırda hem de ikinci elde çok çeşitliliğe sahip bir piyasanın olduğunu belirten Yavuz, şu açıklamalarda bulundu:

OTOMOBİL PİYAYASI BİR İLKİ YAŞADI

“Otomobil piyasasını pandemi çok etkiledi. 2019’un son dönemlerinde sıfır araç bulabiliyorduk. Kampanyalar oluyordu. İşçinin çalışmaması, kısıtlamaya gidilmesi gibi sebeplerle sıfır araç üretimi uzadı. Yeterli kadar araç üretimi yapılamadı. Sıfır araba olmayınca ikinci el sıfır fiyatının üzerinde satıldı. 2020’de bir ilk yaşandı. Ama şuan da sıfır araba üretimi var. 20 yıldır hayatımda ilk kez wolksvagenin indirim yaptığını gördüm. İkinci el bayiliği için büyük firmalarla çalışıyoruz. Günün dolan arabaları satışa çıkıyorlar. Önceden 300 araba çıkıyorlardı şimdi 600 araba çıkıyorlar. İndirim kampanyaları yapılıyor.

ARZ FAZLA, TALEP AZ

FİYATLAR GERİ SAYIMDA

Şu an arz fazlalığı oluştu. Döviz dalgalanması, altının inip-çıkması faizlerin yükselmesi otomobil piyasasını durdurdu. Faizlerin yüksek olması talebi azaltıyor. Arz fazla, talep az. İkinci elde fiyatlar geri sayıma başladı. Şu an yüzde 10 oranında düştü. Bu düşüş biraz daha düşer. Ondan sonra düşmez. Şu an araç çok fazla. Önceden araç bulamıyorduk. Şimdi araç bulabiliyoruz. Önceden sıfır araç  yoktu şu an var. İkinci elde de çok fazla stok var, bulunabiliyor. Fiyatlar geri çekti. Şu an ikinci el araba almak için uygun dönem.

DAHA FAZLA PARAYA SATTIK

SATTIĞIMIZIN YERİNE KOYAMADIK

Kazanamayacağımız paraları kazandık ama şöyle bir gerçek var. Örnek verirsek. Benim 25 araçlık sermayem vardı. 3 milyona denk geliyordu. Şu anda 4 milyon TL sermayemiz var ama 17 araca denk geliyor. Sattığımızın yerine yenisini koyamadık. TL eridi, sermayemiz eridi.

SİTEMİZDE YER KALMADI

Yetki belgesinde devletimiz biraz daha süre verdi. 1. etap kooperatifimizde şu an yer yok. Aşırı derecede talep var. Şehir merkezindeki arkadaşlarımızı burada görmek istiyoruz. İkinci etap için çalışmalar başladı. Şu anda 60 dükkanımız var. 5’i Isparta Belediyesi’nin.

*HABER MERKEZİ

 

 

Bu haber 3971 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...