“Eğirdir Gölü, ortak derdimiz olmalı, sahibi de TEK olmalı”

14 Ocak 2021 15:29

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel, Eğirdir Gölü’ne ilişkin yönetimsel sıkıntıların yaşandığını şu örnekle açıkladı: DSİ çok güzel bir çalışma yapıyor. Gölde dip temizliği yürütülüyor. Ama Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ‘siz ne yapıyorsunuz diye yazı gönderiyor’ dedi.

“Gölümüz ile Tarım Bakanlığı ilgili, DSİ ilgili, Birlik var, Belediye var, jandarma var. Gölün sahibinin tek olması gerekiyor. DSİ bir çalışma başlattı. Eğirdir Belediyesi ile işbirliğinde yapılıyor bu çalışma. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ‘siz ne yapıyorsunuz orada’ diye bir yazı yazmış. Herkes kendi penceresinden bakıyor. DSİ’nin gölde güzel bir çalışma yapıyor, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü de uyarı yazısı gönderiyor. Burada yapılmak istenen gölü korumak, bu halini muhafaza etmek. Gölün bu hale gelmesinden hepimiz sorumluyuz. Çevrede yaşayan vatandaşlar sorumlu. Bunu siyasi malzeme haline getirmek çok yanlış. DSİ göldeki bu durumun farkında. Geçmişte bu derdimizi anlatamıyorduk. Sadece kota bakıyorlardı. Gölde dip çamuru anlamında sorunlar vardı. Balıkçılarımız bunu hep dile getiriyordu. Gölün dibinde çamur tabakası oluşmuş. Gölün etrafını açmak gerekiyordu. Gölünün dibinin çamurunun tamamen temizlenmesi noktasında bir çalışma için de doğal dengenin bozulması tehlikesinden bahsediliyor. Sayın Bakanımızdan bunu istedik. Bir ekip gönderdi, çalışma yapıldı rapor hazırlandı. Bu çalışmada doğal dengeyi bozarsak da telafisi imkansız noktaya gidilebilir. Çaylardan, derelerden gelen pisliklerin temizlenmesi çok önemli. Ondan sonra duruma bir daha bakılır.

VAHŞİ SULAMADAN VAZGEÇMELİYİZ

Gölü çok fazla miktarda vahşi sulama olarak kullanıyoruz. Bundan kaçmalıyız. Kapalı sisteme acilen geçmeliyiz. Atabey sulaması ve Senirkent sulaması kapalı sisteme geçiyor. Çalışmalar başladı. Yalvaç ve Gelendost’ta da kapalı sisteme geçmek zorundayız. Eğirdir Gölü konusunda kıymetli insanların önemli görüşleri var. Önemsiyoruz, duyarsız kalmıyoruz. Bazıları maalesef siyasi şova döndürüyor. İktidarı yıpratma anlamında bir dertleri var. Bunlar da bizi üzüyor. Oradaki dert hepimizin derdi. Ortak bir dert. İktidarı sıkıştıralım anlayışında olanlar var. Bazı parti siyasi milletvekilleri bunu yapıyor. Yaptıkları çalışma göle zarar verir. Kurtaracaksak hep birlikte bulacağız. Siyasi şovlarımızı burada yapmayalım. Göl için ne yapılması gerekiyorsa akli selim ile oturarak konuşalım. Çözüm yollarımızı ortaya koyalım. Temizlik çalışmalarına Eğirdir, Gelendost, Senirkent belediyeleri destek oluyor. Boylarını aşan bir çalışma. Böyle bir çalışma yaparken başka bir kurum ‘burada ne yapıyorsunuz’ dememeli. Bu da bir çelişki. Kurumların, kuruluşların hep birlikte oturup, ortak bir çalışma yürütmelidir.

GÖLETLER SAKINCALI DEĞİL

Buharlaşmadan dolayı da göl problem yaşıyor. Burası Göller Bölgesi. Beyşehir Gölü’nde de aynı problem var. Sakarya’da da sorunlar var. Mevsimsel olarak sıkıntılı günler yaşanıyor. Bunun oluşturduğu sorunları da göz ardı etmeyelim. ‘Siz burada çok fazla gölet yaptınız, kaynakları kestiniz’ diyor. Eğirdir Gölü etrafında yapılan göletlerin toplam su hacmi, Eğirdir Gölü’nün yüzde 1’i değil. Sulama için kullanılıyor. Oradan almasalar Eğirdir Gölü’nden alacaklar. Atabey’de Akçay Göleti yapıyoruz. En büyük gölet. O bittiğinde Eğirdir’den su alımı azalacak. Atabey Ovası’nın bir kısmını oradan alacağız. Eğirdir Gölü’ne ihtiyaç azalacak. Göletlerin yapılması çok önemli.”

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1588 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...