“VATANDAŞIN TÜM İŞLERİNDE MUHTAR VARDIR”

2 Nisan 2021 17:48

Muhtarlar Derneği Başkanı Gökhan Büyükleblebi, muhtarlık görevinin günümüzdeki gerekliliklerinden, halkın muhtarlık algısına kadar her türlü konuda önemli açıklamalarda bulundu.

 Sözlerine kısa özgeçmişini anlatarak başlayan Büyükleblebi, “Isparta merkez doğumluyum. 2 çocuk babasıyım. Esnaflık ve ticaretle uğraşıyorum. Muhtarlıkta 3. dönemim, ayrıca Muhtarlar Derneği Başkanlığı görevini yürütüyorum. Muhtar, mahallenin, halkın tüm işlerinde muhtar vardır. Sosyal anlamda, asayiş anlamında muhtar vardır. Mahallenin güzelleşmesi anlamında muhtar vardır. Camisinde, okulunda muhtar vardır, ihtiyaçları tespit edip devlet kurumlarına götürür. Muhtar hizmete ulaşmada en iyi köprüdür.”

Muhtarlar Derneği Başkanı Büyükleblebi, evinden sabah çıkıp, akşam giren, mahallesindeki yaşananlara duyarsız olan ve ne olup-bittiğini bilmeyen vatandaşların ‘muhtar ne iş yapar’ inancı içinde olduğunu söyledi. Büyükleblebi, “mahallesine ve sakinine duyarlı vatandaş muhtarının daha çok çalışmasına vesile olur” dedi.

Gökhan Büyükleblebi, şöyle konuştu:

“Zaman zaman muhtar ne iş yapar gibi söylemler oluyor, bu şekilde algı oluşturuluyor. Hala muhtarın ne iş yapmadığını bilmeyen kişiler var. Bir de bunu kötü niyetli kullananlar oluyor. ‘Muhtar ne iş yapıyor’ diye eleştirenler genellikle seçime girmiş ve kaybetmiştir. Mevcut muhtarı itibarsızlaştırmak için konuşuyor. Sabah çıkıp, akşam evine giren, mahallesinin sorunlarını bilmeyen, camisi ile okulu ile alakası olmayan vatandaşlar muhtarın ne iş yaptığını bilmez. Aslında muhtar, mahallenin asayişini sağlar. Asayişe yönelik tehditlerde ve tehlikeli durumlarda konuyu Emniyete bildiriyoruz. Vatandaş olarak duyarlı yaklaşım gösterirseniz muhtar ne iş yapar anlarsınız. Sabah çıkıp, akşam evine giren, mahallesini bilmeyen, komşusunu bilmeyen kesimler bizim ne iş yaptığımızı bilemezler. Vatandaş duyarlı olursa ihtiyaç sahibi vatandaşa hemen ulaşırsınız. Duyarlı olan vatandaşlar komşusunun durumunu bize bildirir.Muhtar olabilirsiniz. Ama iyi muhtar olarak görevinizi yapmak var. Bir de silik bir şekilde muhtarlık yapabilirsiniz. Muhtarlar vatandaş ile devamlı temas halindedir. Gecesi gündüzü olmaz. Muhtarlık, artık 10 m2 büro içinde mühür vurmak değildir. Asayişi sağlayacaksınız, vatandaşın sorunu ile ilgileneceksiniz. Hizmetin alınması için kurumlarla köprü olacaksınız. Muhtar seçilirsiniz ama iyi muhtar olmak kolay değildir. Muhtar olmak için öncesinde çok şey gerekli. Öncelikle talip olunan görevin ne olduğu bilinmeli. Muhtar sadece mühür vurmaz. Muhtar cebinden bile para harcar. Su faturasını ödeyemeyen bir garibin faturasını cebinizden ödersiniz. Muhtar budur. Seçimler öncesinde muhtarlar broşür bastırır. Park yapacağım, okul yapacağım’ diye. Mahallenizde kamu arsa yapamazsınız. Aday olan arkadaş mahallesini bilecek, muhtarlar ne iş yapar bunu bilecek. Bunları bilmeden yola çıkarsanız ‘şunu yapacağım, bunu yapacağım’ diye atar-tutarsanız inandırıcılığını kaybedersiniz. Muhtarın elinde bütçe yoktur, yetki yoktur. Önce yeriniz olacak, sonra diyalogunuz iyi olacak. Muhtar vatandaşın gözünde güven kaybettiyse sebebi budur.”

               Keçeci Mahallesi’nde 3. dönemdir muhtarlık yapan Gökhan Büyükleblebi, mahallesini şöyle anlattı:

“Keçeci Mahallemiz Isparta’nın ilk kurulan mahallerinden birisi. Isparta’nın kuruluşu buradan başlamış. Mahallemiz siteleşmeye bu dönemde başladı. Daha öncesinde müstakil, bahçeli evler şeklinde. Eski büyükler bu şekilde oturmuş. Çocuklar büyüyünce, evlenince başka yerleşim yerlerine kaymışlar. Emekli kesiminin daha çok olduğu bir mahalle. Genç nüfusumuz az. Ama artık yenilenme oluyor. Siteleşme başladı. Genç nüfusumuz artıyor, yeni evlenenler taşınmaya başladı. Keçeci Mahallesi bir değişim içinde.”

*LEVENT DOĞAN

Bu haber 1858 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...