KIZILAY’dan Kan ve İmmünplazma bağışına davet

13 Eylül 2021 16:30

Koronvirüs salgını nedeniyle Türkiye genelinde kan bağış sayıları düştü ancak kana olan ihtiyaç halen devam ediyor. Konu ile ilgili Isparta Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Uğur Güzel, kan bağışı ve koronavirüsü yenmiş kişilerden alınan immünplazma bağışı hakkında açıklamalarda bulundu. Uğur Güzel, vatandaşları kan ve immünplazma bağışına davet etti.

Kan bağışı konusunda vatandaşlara çağrıda bulunan Isparta Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Uğur Güzel, kan bağışı sırasında koronavirüs tedbirlerinin üst düzeyde alındığını söyledi.

Herkesin yakından takip ettiği bildiği gibi bu korona pandemisinde farklı kuruluşlar tarafından farklı yöntemlerle süreç yönetilmeye çalışıldı sağlık hizmet sunucusu olarak bizlerde koronayla ilgili kurumumuz tarafından alınan kararlar doğrultusunda kan ihtiyacı kesilmediği için kan lamaya devam ettik. Bu süreçte gönüllü ve sürekli kan bağışçılarımız bazı endişe ve şüpheleri nedeniyle kan bağışlarını ertelediler.

Şimdilerde kan bağışında hareketlenme var ama hala ihtiyacı karşılama konusunda uzaktayız. İçinde bulunduğumuz süreçte bizler hastaneler tarafından kullanılan kan ihtiyacını karşılamak için hali hazırda hasta yakınlarından eş, dost ve çevreden kişilerin hastanın ihtiyacı olan kanı kadar kişilerin bize gelip kan bağışlamasını tavsiye ediyoruz. Üzülerek süreci bu şekilde yönetsek de ihtiyacın bir şekilde karşılanması gerekiyor çünkü zorunlu kullanılan kan durumlar, bir takım ertelenemeyen ameliyatlar, düzenli kan kullanması gereken diyaliz hastalarının kan ihtiyaçları devam etmekte ve biz onlara hayat desteğini vermek zorundayız. Ben bağışçılarımızın çok fazla çekinmemelerini yine özellikle kan bağışçılarımızın sürece dahil olmalarını talep ediyorum” dedi.

Dr. Uğur Güzel, ayrıca koronavirüsü yenen kişilerden alınan immünplazma bağışı hakkında da konuştu. Uğur Güzel, “Bağışlanan immünplazmalar, koronavirüs tedavisinde büyük önem taşıyor” dedi.

Güzel; “İmmünplazma tedavisi içinde korona hastalığı geçirmiş ve üzerinden 28 gün geçmiş kişilerden plazmada alıp bu plazmaları koronavirüs hastalarına belli kriterleri sağladıklarında kullanıma sunduk. Özellikle 18-65 yaş arasında sağlıklı 50 kilonun üzerinde herkesten kan bağışının alınabileceğini kan bağışının hayat kurtardığını ve hastalarımızın yalnız bırakılmaması gerektiğini hatırlatmak istiyorum” diye konuştu.

*Özge Kılınç

Bu haber 1220 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...