“ Deprem ne zaman geleceğini bilmediğimiz en büyük afetlerden birisi”

20 Mayıs 2022 16:17

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz ve yönetim kurulu üyeleri ve Yüksek İnşaat Mühendisi Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'e nezaket ziyaretinde bulundu.

Ziyarete ilişkin konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz, bu yıl 25.'si düzenlenen SANTEK Yapı Dekorasyon ve Mobilya Fuarında oda olarak bir stant açtıklarını söyleyerek, “Stantta 'Depreme Hazır mıyız? Deprem ve Kentsel Dönüşüm' üzerine seminer vermek üzere Yüksek İnşaat Mühendisi Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı Isparta'ya geldi. Bu kapsamda Belediye Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen'e de ziyarette bulunduk. Oda olarak Isparta'nın depreme hazır olması konusunda yapılması gerekenlerle ilgili çalışmalar yapmaktayız. Bizlere fuarda stant ve diğer konularda destek veren Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen'e teşekkür ederiz” dedi.
31 yıldır Türkiye'de yaşadığını ve ülke genelinde deprem seminerleri verdiğini, iki yıl öncede Isparta'ya geldiğini hatırlatan Yüksek İnşaat Mühendisi Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı, sözlerine Türk halkının 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramını kutlayarak başladı. Morıwakı, “Bugün Isparta'da depreme hazır mıyız? konusunda seminer vereceğiz. Bu konuda Belediye Başkanı Sayın Şükrü Başdeğirmen de bizlere yardımcı oldu. Türkiye ve Japonya deprem konusunda aynı acıyı çekiyor. Japonya daha çok ve şiddetli deprem yaşıyor. Türkiye'ye 31 sene önce geldim, ülkede inşaat mühendisi ve mimar olarak çalışıyorum. Türkiye'de deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgiler veriyorum. Isparta'da bulunmaktan mutluluk duydum” şeklinde konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Japonya ve Türkiye'nin dolayısıyla Isparta'nın deprem konusunda ortak noktalarının bulunduğunu dile getirdi. Başkan Başdeğirmen, “Bu noktada karşılıklı görüşler almamız gerektiği inancındayız. Ülkemizde, Japonya gibi önemli deprem bölgesi. Isparta'nın da birinci derecede deprem bölgesi olması hasabiyle bu konuları çok daha fazla konuşmamız gerektiği inancındayız. Göreve geldikten sonra bizlerde bu hassasiyeti çok iyi bildiğimiz için depremle ilgili konularda altyapı oluşturmamız gerektiği düşüncesiyle 440 noktada jeolojik zemin etüt çalışması yaptık. İnsanların müdahale edemediği ve ne zaman geleceğini bilmediği en büyük afetlerden birisi deprem. Bununla ilgili de şehrimizde nerelerde deprem fayları var, nerelerden sel ve heyelan gelebilir noktasında geniş kapsamlı bir çalışma yaptık. Bunların raporları da gelmek üzere. Bu sonuca göre de yol haritamızı belirleyeceğiz. Bu paydaşlarımızdan birisi de İnşaat Mühendisleri Odamız. Depreme karşı alabileceğimiz en önemli tedbir yapılarımızı çok daha dayanıklı bir şekilde inşa edebilmek. Almamız gereken tedbirlerimizi de almaya çalışıyoruz. Rabbim bizleri çaresiz kalacağımız zorluk ve afetlerden korusun. Yüksek İnşaat Mühendisi Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı'ya şehrimize gelerek vereceği seminerden dolayı teşekkür ediyorum. Sayın Morıwakı'nın vereceği bilgiler bizler için önemli” ifadelerinde bulundu.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, bugün 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve
Spor Bayramı olduğunu ve Morıwakı'nın da konuşmasına bayramı kutlayarak başlamasından dolayı duyduğu memnuniyetini dile getirerek,
“Bugün 19 Mayıs
Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramımız. Bayramımızı kutladığınız için de ayrıca teşekkür ediyorum. Görüyorum ki, kravatınızda Mustafa Kemal Atatürk'ün imzası var. Bir Japon vatandaşı olarak ülkemizde bu şekilde gezmeniz de beni oldukça gururlandırdı, bundan dolayı da çok teşekkür ediyorum”
dedi.
Bunun üzerine kendisinin Mustafa Kemal Atatürk hayranı olduğunu ve Türkiye'de 31 yıldır yaşadığını belirten
Yüksek İnşaat Mühendisi Japon Deprem Uzmanı Yoshınorı Morıwakı ise Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in bu sözleri üzerine cebinden çıkardığı iki cep telefonunun arkasında bulunan
Mustafa Kemal Atatürk fotoğraflarını, yaka rozetini, kravat iğnesini gösterdi.
Morıwakı, “Mustafa
Kemal
Atatürk'ün Japonca'ya çevrilen iki kitabını okudum.
Ne kadar okudum, o kadar hayran oldum”
derken, duyduğu hayranlığa ilişkin duygularını paylaşarak Atatürk'e büyük bir saygı duyduğunu aktardı.
HABER MERKEZİ

Bu haber 1102 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...