“EĞİRDİR ELMASINDAN YEMEYEN, ELMA YEDİM DEMESİN”

4 Eylül 2023 16:55

Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Eğirdir 2. Elma Hasat Festivali' renkli görüntülerle sona erdi. Eğirdir Kaymakamlığı ve Eğirdir Belediyesi organizesi ile gerçekleşen Festival Babasultan kavşağından başlayan kortej yürüyüşü ile başladı. Kale Meydanında devam eden festival programına Isparta Valisi Aydın Baruş, Isparta Milletvekili Osman Zabun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Enver Merallı, Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Isparta Belediye Başkan Yardımcısı Fahrettin Gözgün, Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Göçer, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin il ve ilçe protokolü ile çok sayıda davetli ve
vatandaşlar katıldı.
Oğuzlar Mehteran Takımı, Eğirdir Akademi Sanat Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi ve Şarkikaraağaç Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları ekiplerinin gösterileri büyük alkış aldı.
Programda ilk olarak konuşan Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök; 'İlçemizde 1960'lı yıllarda rahmetli büyüğümüz Halil Üstün'ün gayret ve teşvikleriyle başlamış elma üretim serüveni. 2023'lü yıllarda üretim yıllık 450 bin tonlara ulaşmıştır. Nüfusumuzun yüzde doksanının gelir kaynağı tarıma ve elmacılığa dayalıdır. Bu yolculukta kaliteli üretim anlamında, üretim maliyetlerinin düşürülmesi anlamında kapalı sistem damlama sulama yatırımları, soğutma tesisi yatırımları, tasnifleme tesisleri ve diğer çeşitli yatırımlarla, KOSGEB, BAKA ve birçok devletimizin yatırım desteklerini alarak dünyada söz sahibi olma konumuna geldik. Kollektif ruhla çalışarak yerinde istihdam sağlanması anlamında üreticilerimizle hep beraber birlikte hareket etme ihtiyacımız var. Ancak son yıllarda dünyada ve ülkemizde yaşanan küresel ısınma ve iklim değişikliğini göz önüne aldığımızda Eğirdir Gölü'müzden kullandığımız suyu daha tasarruflu kullanılması anlamında ilçemizde yüzde 90 kapalı sistemdeyiz. Eğirdir Gölü'nün su kotunun korunması anlamında Eğirdir Çay Köyü Barajı ve Eğirdir Tepeli Göletinin bir an önce hayata geçirilmesi ve Aksu'dan Akdeniz'e giden suyun Eğirdir'e aktarılması konusundaki çalışmalara Milletvekillerimizle beraber, tüm kamu kurumlarımızla beraber desteğinizi ve meşguliyetinizi biliyoruz. Ancak biz istiyoruz ki en kısa zamanda yatırım programına alınsın ve bu yatırımlarda gerçekleşsin. Biz Sayın Cumhurbaşkanımız, Milletvekillerimiz, Valimiz, tarım teşkilatımız, tüm devlet kurumlarımızın ve sektörde emeği geçen herkesin desteğini yakından gördük, hepinize tüm emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür ederken üreticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz.' dedi.

ITB BAŞKANI HÜDAİ ŞAHİN;
“İlimizin en önemli ve ekonomisine en büyük katkıyı yapan ürünü elma ve elmanın en iyisinin en kırmızısının yetiştirildiği en iyi üretiminin yapıldığı ilçemiz Eğirdir. Eğirdir'imizin bu alandaki başarısını bu güzel organizasyonla kutlamasını takdire şayan buluyoruz. Üretmek kadar tanıtmakta ayrı bir öneme sahiptir. Dünyaca bilinen bir çok ürünün başarısının altında iyi tanıtım ve markalaşma çalışmaları yapılmaktadır. Isparta'da üretilen elmalarımıza artık daha fazla üretim ve daha fazla tanıtım yapmamız gerekmektedir. Isparta Elması coğrafi işareti için 2020 yılında başvurumuzu yapmıştık, artık Isparta elması coğrafi işareti alarak koruma altına alındı. Reklam ve tanıtım çalışmalarımız devam etmektedir. Festivalimizin Eğirdir'imize ve Isparta elmamıza katkı sağlaması temennisiyle hepinize saygılar sunarım.' dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı ENVER MERALLI;
“Bizlerde Bakanlığımız nezdinde programlarımızla destek vermeye gayret edeceğiz bu akşam, hem Tük Sanat Müziği, Türk Halk Müziği ve Devlet Dansları topluluklarımızla sizlerle birlikte olacağız. Bizleri davet ettiğiniz ve misafirperverliğiniz için başta belediye başkanımız olmak üzere tüm protokol nezdinde her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.' dedi.
Eğirdir Kaymakamı ADEM ÇELİK;
“Bugün Eğirdir'imizde Elma Hasat Festivalinin ikincisini düzenlemenin büyük bir mutluluğunu ve onurunu hep birlikte sizlerle paylaşıyoruz. Üretimin, alın terinin, emeğin çok kıymetli olduğu çağımızda Eğirdir İlçemizde de yıllık 450 bin ton rekolte ile elma üretimi gerçekleştirmekteyiz. Ben bu yılında bol kazançlı olmasını diliyorum bütün üreticilerimize ve sunmuş oldukları emeklerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen belediye teşkilatımıza, bütün kamu kurum ve kuruluşlarımıza ve bugün bizleri yalnız bırakmayan, bizlerle bu onuru paylaşan sayın Valimize şükranlarımı arz ediyorum.' dedi.
Ak Parti Isparta Milletvekili OSMAN ZABUN;
“Elma Hasat Festivalinin çok güzel bir şekilde hayırlara vesile olmasını, bereketli bir elma hasatına vesile olmasını temenni ediyorum. Artık elmalarımızı hasat edeceğiz, Allah afetinden de saklasın inşallah. Elmalarımızı ya pazara çıkaralım, yada soğuk hava depolarımıza elmalarımızı kazasız belasız yerleştirmeyi Allah nasip etsin diyorum. Gerçekten de elmamız bizim elmamız, Eğirdir Gölü Havzasındaki elmamız aroması ülkemizin başka yörelerinde bulunmayan bir aromaya sahip. Isparta dışından kime ikam ettiysek, bu aromayı başka bir yerde bulamadıklarını da ifade ediyorlar. En son Veli Başkan hatırlar zannediyorum, Sayın Cumhurbaşkanımızda Isparta'ya geldiğinde özellikle Veli Başkana; 'Benim Elma Nerede Başkan' demişti. Sayın Cumhurbaşkanımızda Eğirdir Elmasını afiyetle beğeniyle yiyor. Türkiye'nin yüzde 27 elma üretimini yapan bir ilimiz Isparta. Ve bununda neredeyse Eğirdir Gölü havzasındaki çiftçilerimiz gerçekleştiriyor. Elma Isparta için önemli ama elmanın sağlıklı bir şekilde üretilmesi için belki en önemli olan bu güzel gölümüz. Gölümüzle ilgili son yıllarda iklim değişikliğinden kaynaklanan bir problemi yaşıyoruz. Su çekildi, ciddi anlamda çekildi, inşallah önümüzdeki sezonlarda da güzel yağışlarla, afetsiz yağışlarla inşallah bu gölümüzde dolacak. Bunları temenni ederken bir taraftan da gölümüzün suyunu daha az kullanarak, daha verimli kullanarak nasıl muhafaza ederiz, yeni kaynakları nasıl gölümüze ilave edebiliriz bunun hep beraber mücadelesini veriyoruz. Milletvekili arkadaşımızla, il başkanımızla, valimizle bütün imkanları zorlayarak mücadeleyi hep beraber veriyoruz, bundan hiç kuşkunuz olmasın. Eğirdir Belediye Başkanımız bu tür organizasyonları sık sık Eğirdir'li hemşehrilerimizin beğenisine sunuyor, bir taraftan işlerini yürütüyor Eğirdir'e hizmet etmenin gayreti içerisinde. Bir taraftan da bu kültürel etkinliklerle hem üretime katkı sağlamaya farkındalık yaratmaya, hem de Eğirdir'li hemşehrilerimize güzel bir buluşma ve kardeşlik duygularını paylaşma imkanını da sunmuş oluyor, bundan dolayı da kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. 2 mahallemizi doğalgazla buluşturduk, bu yıl yazla mahallemizi de doğalgazla buluşturmak suretiyle önemli bir adım atmış olacağız. BOTAŞ genel Müdürlüğümüzle görüştük önümüzdeki yıl Atabey güzergahından Eğirdir'i boru hattı ile gaza kavuşturacağız. Eğirdir'in tüm mahallelerine önümüzdeki yıl doğalgaza kavuşturacağız. Tüm hemşehrilerimize bereketli ve bol kazançlı bir sezon diliyorum.' dedi.
VALİ AYDIN BARUŞ:
“Festivalimizin Isparta'mıza hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hasat festivalleri çiftçinin en sevinçli anlardır. Çiftçimizin 1 yıl gözbebeği gibi baktığı tarlasına meyve ağaçlarına geçimini sağlayacak bir ürün elde etme çabasında, elde ettiği bu ürün 1 yıl onun geçimini temin etmekte, aynı zamanda il ekonomisine ülke ekonomisine, ilçe ekonomisine de önemli katkı sağlamaktadır. Hasat mevsimi ülkenin her köşesinde şenlikler şeklinde düzenlenir, buda hem halkın vatandaşlarımızın iştiraki ile kültür ve sanat gösterileri ile zuhur etmektedir. Bu yıl ikincisi Eğirdir'imiz için güzel bir organizasyon oluyor. Eğirdir Kaymakamımıza ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Turizm açısından da bu etkinlik önemli. Tüm çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum. Eğirdir Elmasının kalitesini, lezzetini tüm dünyaya tanıtsınlar. Eğirdir elması bugün dünyanın dört bir tarafında tanınan bir elma, hem lezzetiyle, hem kalitesiyle. Bugün Türkiye'nin ihraç ettiği iftihar ettiğimiz bir ürün. Buranın ikliminin de verdiği avantajlarla birlikte nefis bir tarım ürünü haline geliyor. Eğirdir elmasından yemeyen, elma yedim demesin. İnşallah kapalı siteme geçerek gölümüz için tasarruf sağlayacağız. Tarımla birlikte Eğirdir'imizin turizmden de istediği payı almasını arzu ediyoruz. Bu festivale katkısı olan Eğirdir Kaymakamlığımıza, Eğirdir Belediye Başkanlığımıza, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. ' dedi.
Isparta Valisi Aydın Baruş ve protokol kurulan stantları gezerek bilgiler aldılar. Akşam saatlerinde azda olsa yağan yağmur Eğirdir Elma Hasat Festivali konserlerinin iptal olmasına engel olmadı.
Türk Halk Müziği Sanatçısı Nilgün Kızılcı verdiği konser ve performansıyla Eğirdir'lileri büyülerken, Türk Sanat Müziğinin ünlü ismi Umut Akyürek'te bir birinden güzel parçaları seslendirerek alkış aldı. Ankara Halk Oyunları Gösterileri, Van Yöresi Halk Dansları, 7 Bölgeden Halk Dansları Gösterisi, Bayrak Gösterisi ve Havai Fişek gösterileri ile gece muhteşem bir şekilde tamamlandı.
Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik ve Eğirdir Belediye Başkanı Veli Gök gece sonunda sanatçılara teşekkür ederek çiçek takdim ettiler.

Bu haber 411 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...