“ESNAFIMIZIN SORUNLARINI İÇEREN DOSYAYI MİLLETVEKİLLERİMİZE SUNDUK”

5 Ekim 2023 16:13

Isparta Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural ve Oda Başkanları Meclis ziyaretinde CHP Milletvekili Yalım Halıcı'yı, MHP Milletvekili Hasan Basri Sönmez'i, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz, Osman Zabun'u ve AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan'ı ziyaret ettiler.
Birlik Başkanı Tural, “Temsil ettiğimiz esnaf ve sanatkarların çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunları içeren dosyayı Milletvekillerimize takdim etmek için buradayız. Acil düzenleme yapılmasını istediğimiz 4 ana konu var. Bunların çözülmesi konusunda sizlerden destek istiyoruz.
Bilindiği gibi esnafımız Bağ-Kur primini 9000 gün ödeyerek emeklilik hakkına sahip oluyor. Seçimlerden önce siyasi partiler Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu uygulamada düzenleme yapılarak 7200 güne indirilmesi yönünde söz verdiler bunun çözümünün mecliste olduğunu ve TBMM açıldığında bir düzenleme yapılacağını ifade ettiler. Bu konuda sizlerden destek istiyoruz.
Kiradaki yüksek artışlardan esnafımız çok muzdarip. Nasıl ki konutlarda kira artışına yüzde 25 sınırlaması getirildiyse işyeri kiraları için de, böyle bir sınırlama getirilmesini istiyoruz. Çünkü kira artışı vatandaşa yansıyor. Yüzde 300'lere varan kira artışları için düzenleme bekliyoruz.
Perakende Yasasında da artık esnaf ve sanatkarımız düzenleme bekliyor. Zaman zaman raftan iniyor ama bir türlü Meclis'e gelmedi. Çok acil olarak bu konuda düzenleme yapılması gerekiyor. Tabi ki Ispartamız için yaptığınız çalışmalarda teşekkür ediyorum.
Çıraklık Eğitim Merkezinde eğitim gören çırak ve kalfalarımıza devlet desteği 1 Ekim'den sonra kayıt yaptıran öğrenciler için geçerli olmayacak. Bu konuyu Cumhurbaşkanı Yardımcımız'a TESK'te yapılan toplantıda ilettik. Kendileri bu konunun önüne geldiğini ve yeniden incelenmesi için gönderdiğini söyledi. Burada bazı eksiklikleri gördüğünü belirterek 'sizlerin de desteğiyle uygulamayı devam ettirelim' dedi. Bu konuyu sizlere de aktarmak da fayda gördük. Kalifiye eleman ihtiyacının karşılanması için çok önemli olan bu desteğin sürdürülmesini talep ediyoruz.
Bundan sonra yapılacak her konuda da Esnaf Odaları Birliği ve tüm odalarımızla birlikte değil elimizi değil gövdemizi koymaya hazırız. Esnafın beklentilerine de destek olacağınızdan eminiz. Çalışmalarınızda başarılar diliyoruz” dedi.
“KAPIMIZ SİZLERE HER ZAMAN AÇIK”
Birlik Başkanı Tural ve Oda Başkanları ilk olarak CHP Milletvekili Yalım Halıcı'yı ziyaret etti. İl Başkanlığı döneminde esnafın sorunlarını dile getirdiğini belirten CHP Milletvekili Yalım Halıcı “Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Kısa süre önce seçim süreci geçirdik. Biz de Isparta'yı temsil etme noktasında bugün bu makamdayız. Isparta, esnafın çok yoğun yaşadığı, esnaf kenti. Esnafın sorunlarını İl Başkanlığım döneminde yakından takip ediyorduk. Esnaf Odaları Birliği'yle yakın çalışma içerisindeydik. Bundan sonra da Isparta menfaati için milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, sivil toplum kuruluşlarıyla çözüm üretmeye çalışacağız. Başkanımız bize esnafın sorunlarını içeren dosya sundu. Bu dosyayı detaylıca inceleyip muhalefet milletvekili olarak ne yapabilirim diğer milletvekilleriyle oturup neler yapılabilir bakacağım. Her zaman kapımız sizlere açık” dedi.
“SİZLERİN HER ZAMAN EMRİNDEYİM“
Başkan Tural ve Oda Başkanları daha sonra MHP Milletvekili Hasan Basri Sönmez'i ziyaret etti. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Sönmez “Önceki dönem Perakende Yasasıyla ilgili Afyonkarahisar Milletvekilimizle sizleri ziyaret etmiştik. Kendisi bunu Mecliste dile getirmişti. Artık Isparta'nın da bir vekili var. Bunu tekrar Genel Kurulda tekrar dile getireceğim. Çünkü ben esnafım. Esnaf çocuğuyum babam da, dedem de, ağabeyim de esnaf. Bundan dolayı sizin sıkıntılarınız beklentilerinizi sizler kadar ben de biliyorum. Elimden ne geliyorsa sizlerle zaten diyalog içindeyiz. Gece gündüz demeden sizlerin emrindeyim” dedi.
“ESNAFIMIZ HER ZAMAN DEVLETİNİN YANINDA OLDU”
Başkan Tural ve Oda Başkanları AK Parti Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Osman Zabun'u da ziyaret etti.
Esnafın içinden geldiğini belirten Milletvekili Gökgöz “Tabi ki şehrimizin bizden beklentileri var. Esnafın içinden geliyoruz. Her şeyin farkındayız. Birlikte bunları aşabilecek yeteneğe sahibiz. Bugüne kadar sorunları konuşarak çözdük. Biz milletimize hizmetkar olmaya geldik. Bundan sonra da hizmetkar olmaya devam edeceğiz. Elimizden gelen gayret neyse onu göstereceğiz. Bugün bizleri ziyaret ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Milletvekili Zabun da ziyaretlerinden dolayı Başkan Tural ve oda başkanlarına teşekkür ederek, “Zaten sizlerle bir araya geliyoruz. Oturuyor konuşuyoruz. Elbette sadece Türkiye'de değil tüm dünya da ekonomiyle ilgili sıkıntı var. Pandemi dönemiyle bozulan tedarik zinciri arz talep dengesini bozdu. Türkiye bundan farklı boyutuyla etkilendi. Türkiye bunun yanında 11 ilin etkilendiği deprem felaketiyle karşı karşıya kaldı. Oradaki vatandaşlarımızın yaşamsal olarak ayağa kaldırılması için devletimiz tüm imkanlarıyla oraya koştu. Yaklaşık 50 tane Isparta şehir merkezi bu depremde yerle bir oldu bunu ayağa kaldırmak çok ciddi yüktü. Tüm zorluklara rağmen önemli bir mesafe alındı. Tüm bu sıkıntılara rağmen sıkı bir para politikası sürdürülüyor. Belki bununda dezavantajlarını yaşıyoruz. Belki krediler durduruldu ama esnafımıza da mümkün olduğu kadar düşük faizle kredi imkanı sunuldu. Ama başka boyutuyla çok da rahat olmadı finansman kapandı yeri geldi kredi kullanımı askıya alındı. Ekonomi kurmaylarımız 2026 yılını bir normalleşme yılı olarak hedef aldı. İnşallah 2026 yılında tek haneli enflasyon ve ekonomik koşullarda rahatlama olacak. Sizler her zaman devletin yanında olmuş, devletin dar zamanında geniş zamanında anlayışlı olmuş ahi kültüründen gelen bir yaklaşım sergiliyorsunuz. Bu sabırlarınızdan katkılarınızdan dolayı da sizlere teşekkür ediyoruz” dedi.
ESNAF EKONOMİNİN TEMEL TAŞIDIR
Son olarak Esnaf Sanatkarlar Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü görevinde bulunmuş, seçimlerde Ak Parti Kırşehir Milletvekili seçilen Necmettin Erkan'ı ziyaret eden Başkan Tural ve oda başkanları, Erkan'a hayırlı olsun dileklerini ilettiler. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Milletvekili Erkan “Esnaf, Cumhurbaşkanımızın da çok net tavırla belirlediği gibi ekonominin temel taşıdır. Biz bu sürede esnaf ve sanatkara hizmet etmekten onur duyduk. Esnaf sahada çalışan, alın teriyle ekmeğini kazanan ekonominin temel taşıdır. Bizler de bu camiaya hizmet etmeye çalıştık. Bu camia da bana her zaman destek oldu. Biz hep aile olduk. Burada Meclis çatısı altında da yapacağım ne varsa sizlerin emrindeyim” dedi.
Ziyaretlerde Birlik Başkanı Ahmet Tural, Milletvekillerine Ahi Sancağı plaketi
takdim etti

Bu haber 345 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...