“CUMHURİYET BİR FİDANDI, BÜYÜDÜ AĞAÇ OLDU”

13 Kasım 2023 16:07

11 Kasım “Milli Ağaçlandırma Günü” ve “Cumhuriyetimizin 100. Yılı” dolayısıyla Atabey ilçesi Kapıcak köyü yolu üzerinde “100. Yıl Cumhuriyet Ormanı” oluşturuldu. Gerçekleştirilen törenle orman fidanlarıyla buluşturuldu.
Atabey Millet Bahçesinde düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü törenine;
Vali Aydın Baruş, Atabey Kaymakamı Selami Işık, ISUBÜ Rektörü Prof.Dr. Yılmaz Çatal, Atabey Belediye Başkanı Tevfik Atasoy, Orman Bölge Müdürü Rifat Ataş, kamu kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konuşmasında Cumhuriyetimizi bir fidana benzeterek onun da bir fidan gibi büyüyerek ağaç olduğuna vurgu yapan Vali Baruş, dikilen fidanların Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, onu eken çocuklar gibi büyüyerek sağlıklı bir ormana dönüşeceğini söyledi.
“Cumhuriyet bir fidandı, büyüdü ağaç oldu”
Vali Baruş,
“Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve talimatlarıyla her yıl 11 Kasım
Milli Ağaçlandırma Günü,
geleceğe nefes ol parolasıyla bir bayram havasında kutlanmakta.

Bugün Atabey'deki bu manzarada gençlerimizin, çocuklarımızın yoğun katılımıyla gerçekten bir şenlik halinde kutlandığının ispatıdır. Cumhuriyetimiz kurulalı bir tam bir asır geçti Cumhuriyet bir fidandı, büyüdü, ağaç oldu. 100 yıllık bir esere dönüştü. Şimdi Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına adım atıyoruz. Bu ikinci yüzyılı daha güçlü kılmak için Cumhuriyetin ana unsuru olan vatanın değerini çok iyi bilmemiz lazım. Vatan demek şehit demek, vatan demek, toprak demek. 100 yıllık tarihi boyunca binlerce, on binlerce vatan evladını, bu Cumhuriyeti korumak uğrunda şehit verdik. Ve o şehitlerimizin kanları bu aziz toprağı suladı. Bu topraklar bin yıldır bizlere yurt oldu. Bu topraklar uğruna can veren şehitlerimizin emaneti. Bu toprağı korumak vatanı korumak demek, şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak demek. Bu vatan toprağını korumak, hayata devam demek.
“Doğadaki her bir varlığa saygı duymak hepimizin insanlık borcudur”
Ağaç, orman bizlere su verir, bizlere temiz hava verir ve bizlerin hayatını sürmesi için her türlü besin kaynağını temin eder. Onun için sadece bir fidan dikmek çok önemli değildir düşüncesini göz ardı etmek gerekir. Her bir fidan, bir hayat demektir, binlerce hayat demektir. Sadece kendimize hayat vermiyoruz. O diktiğimiz fidanlar büyüyecek ağaç olacak o ağaçla doğadaki canlılara da hayat veriyoruz. Doğadaki canlılar olmasa bizim hayatımızın bir anlamı olabilir mi? İnsan doğanın bir parçasıdır. Biz de doğada yaşayan canlılardan biriyiz. Ama o hayatın anlamını idrak eden bir canlıyız ve o hayata anlam kazandırabilen bir canlıyız. Onun için diğer canlıların da yaşayabildiği bu doğa bizlere Allah tarafından verilen bir emanet olduğunu hiç unutmadan doğaya sahip çıkmak, doğadaki her bir varlığa saygı duymak hepimizin insanlık borcudur. Doğaya saygı duymayan doğadaki canlıları gözetmeyen başka insanlara da saygılı olmaz. Doğadakilere merhamet göstermeyenden başka insanlara merhamet göstermesi beklenemez. Onun için doğa sevgisini, orman sevgisini gelecek nesillerimize aşılamak için milli ağaçlandırma günü çok büyük önem taşıyor.
“Fidanlar sizlerle birlikte büyüsün ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında sizler gibi sağlıklı nesiller yetişsin”
İşte bugün dikeceğimiz fidanlarla beraber her bir fidan bu toprağın bekçisi olacaktır. Bu topraktan kaybolan, suya karışan denizlere dökülen her bir zerre vatanımız için bir kayıptır. Bunun önüne geçmek için diktiğimiz fidanlar toprağa bekçi olacaktır. Bugün dikeceğimiz fidanlar, ağaca; ağaçlar ormanlara dönüşecek. Ülkemiz yeşillenecek daha yeşil olacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında topraklarımız daha verimli olacak ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılını gelecek nesillerimize emin bir şekilde emanet etmiş olacağız.
Sevgili çocuklar sizlere küçük bir tavsiyemiz vardır. Mutlaka tabiattan, doğadan bir arkadaşınız olsun. Bugün diktiğiniz filanları bir arkadaş bilin. O fidanlar sizlerle birlikte büyüsün ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında sizler gibi sağlıklı nesiller yetişsin. Sağlıklı ağaçlar yetişsin ve biz geleceğe daha büyük güvenle bakalım” diye konuştu.
Ardından Vali Baruş, adına hazırlanan fidanı toprakla buluşturup can suyunu verdi. Daha sonra alanda dolaşan Vali Baruş, fidan diken çocuklara yardımcı olarak etkinliğe katıldıkları için her birine ayrı ayrı teşekkür etti.
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü ve Cumhuriyetimizin 100. yılı dolasıyla Atabey 100. Yıl Cumhuriyet Ormanına 2023 adet fidan dikildi. Yine bu kapsamda Isparta Orman İşletme Şefliği tarafından Isparta il genelinde belirlenen 20 farklı alanda toplam 23 bin 826 fidan dikimi gerçekleştirildi.

Bu haber 383 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...