ISBAŞ Fabrikasının çatısına 1 Megavatlık GES kuruldu

30 Mart 2022 15:53

Isparta Belediyesi
Senirce Ovası tepelerinde çalışmaları devam eden toplam 6,6 Megavatlık Güneş Enerji Sistemlerinin (GES) ardından ISBAŞ Fabrikasının çatısına da 1 Megavatlık GES kurdu.
GES yatırımlarıyla belediyenin aylık 3 milyon liralık enerji tasarrufu sağlaması hedeflenirken, yıllık 36 milyonluk enerji tasarrufu ile şehre yeni yatırımlar kazandırılacak.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Belediye Başkan Yardımcıları Uğur Büyükçulcu, Fahrettin Gözgün, Serkan Kaya, Fatih Yaman, Belediye Meclis Üyeleri ve yüklenici firmalarıyla birlikte ISBAŞ'da incelemelerde bulundu.
Yüklenici firma Yetkilisi Mehmet Songur, elektriğin üretim tesislerine önemli katkılar sağlayacağını belirterek, “ISBAŞ üretim tesislerine 1 MG meşine santrali kuruyoruz. Kurduğumuz güneş enerjisi santrali ile 1,5 kilometre civarında elektriğini ISBAŞ üretim tesisleri sağlayacaktır. Burada Türk malı paneller kullanılıp 455 voltluk paneller tercih edilmiştir. Ortalama aylık olarak 200 bin TL, yıllık olarak 2,5 milyon TL'lik gelir elde edecektir.
15 gün içinde devre alma işlemleri üstlenecek. Şu anda kurum aşaması tamamlanmış olup, test aşamasına geçilecek. Daha sonra dağıtıp şirketi onayladıktan sonra sisteme enerji verilecek.
Şu anda sanayi tesisleri olarak bir getirisi yok. Fakat Belediyeler kendi üretimlerinde kullanmaya başladılar. Buda bu bölgede ki sanayi tesisi olarak, Belediye'ye ait olarak tek proje” dedi.
Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta'ya yeni yatırımlar yapmaya devam ettiklerini belirterek, “Bugün Belediyemiz adına yeni bir yatırımı, sizlere tanıtmak için buradayız. ISBAŞ çok uzun yıllardır Isparta'mıza hizmet eden bir tesis. Biz bu hizmetin üzerine başka ne ekleyebiliriz diye sürekli düşünerek bugünlere gedik. Göreve geldikten sonra son 3 yıl içerisinde yüzde 30-35 civarında üretim artışı sağladık. Tabi enerji tüketimin fazla olan bir tesis olduğu için, elektrikle çalışıyoruz. Sadece elektrik değil burada 3 tane ana harcamamız var. Bir tanesi çimento, bir tanesi elektrik, bir tanesi de hammadde. Dolayısıyla bu tesisi çalıştırmak için aylık 170-180 bin TL civarında bir giderimiz var. Ayrıca OPET Benzinlik istasyonumuzda bu şirkete bağlı bir işletmemiz. Oranında giderini düşündüğümüzde toplamda
200 bin TL aylık gideri olan bir tesisimiz var. Yılda da bu 2,5 milyon lira bir paraya tekabül ediyor. Biz bu külfetten kurtulmak, Allah'ın vermiş olduğu güzel nimeti güneşin vermiş olduğu enerji ile elektriğimizi bedava getirmek için bir çalışma başlattık.
Ve şuanda
1 megavat tesisi çatıya kurmuş durumdayız. Tesisimiz 15 gün sonra şarteli açarak, elektrik üretimine başlayacaktır. 15 gün sonra aylık 200 bin TL'lik enerji üretimine başlayacaktır”
dedi.
“ŞEHRİMİZE YAPILAN EN ÖNEMLİ
YATIRIM”
Enerji yatırımlarının öneminden bahseden Isparta Belediye Başkanı
Şükrü Başdeğirmen, “Belediyemize ve şehrimize büyük katkı sağlayacak bu enerji yatırımların ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Bu yatırımları çoğaltmak içinde mücadele veriyoruz. Çalışmalarımız enerjimizin Belediyenin tamamının ihtiyacının, güneş enerjisinden karşılanması ile alakalı. Bundan 15 gün önce Senirce tepelerine takılan 5.6 megavat güneş enerjisi tesisimizin tanıtımını yapmıştık. İnşallah Nisan sonunda bitmiş halinin tanıtımını da sizlere yaparız.
Onun yanında da 1 megavat bir tesis kurup toplamda
7.6 megavat belediyemizin bir güneş enerjisi olmuş olacak bu bizim için çok büyük bir değer. Şehrimize yapılan en önemli bir yatırım. Bu yatırımlar sayesinde Isparta'mıza çok faydalı başka yatırımlar yaparak yenilenebilir enerji ile belediyemizin elektrik giderlerimizi en aza indireceğiz. Yeni otogar çatısına da 5 megavat güneş enerjisi santrali kurulacak”
diye konuştu.
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1276 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...