“Biz sadık üreticimizi kolluyoruz”

23 Haziran 2020 18:11

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, son yıllarda gülçiçeği üretiminin geçinecek kadar bahçesi olan köylü üretiminden çıkıp, para kazanma amaçlı tüccar işine döndüğünün altını çizdi. Çelik, "Gül, tarımın sosyal olgusunu ortaya koyan bir unsurdur. Gül, yaygın tarım faaliyetidir. Kırsaldan göçün önüne geçen bir tarımsal projedir. Gül, yatırımcının işi değildir" dedi.

YILLARDIR UYARIYORUZ

KİMSE BİZİ DİNLEMEDİ

"Gülbirlik olarak yıllardır dile getiriyoruz. 'Gül dikim alanlarını artırmayın. Verimi artırmayın, rekolteyi artırmayın' diyoruz. Ama bizi dinleyen olmadı. Gül dikenden, verimini ve bahçesini büyütenden haberimiz olmadı. Gülçiçeği yatırımcının işi değildir. Gül üretimi tüccar işi değildir. Gül, tarımın sosyal olgusunu ortaya koyan bir unsurdur. Gül, yaygın tarım faaliyetidir. Kırsaldan göçün önüne geçen bir tarımsal projedir. İnsanların topraktan doymasını sağlamak lazım. Gül üretimi de bunun bir yoludur.

BUNUN ADI KOTA DEĞİLDİR

Gülbirliğin bu sezon için kota uygulaması yoktur. Bizim ortaklarımız var. Gül alırken sezon öncesinde rekolte beyannamesi alırız. Ne kadar gül vereceğini taahhüt eden üretici ile üretebileceğimiz ve satabileceğimiz gülyağı ve diğer ürünleri karşılaştırırız. Eğer gülçiçeği açığı varsa, diğer üreticilere başvururuz. Geçmişte alacağımız gül üreticeğimiz ürünü karşılamadığı için yeni ortaklıklar açtık. Ortağımız olduğu halde bize gül vermeyenler oldu. 300 kg'sini bize verip, tonlarca gülü özel sektöre götüren ortaklarımız oldu.

BİRGÜN GÜLBİRLİK SİZE

LAZIM OLUR' DEMİŞTİK

'Bir gün Gülbirlik size lazım olur' diye uyardık. Geçen yıl sıkıntı başlamıştı. Bu sezon gereğinden fazla gülçiçeği üretimi olduğunu gördük. Biz de ortaklarımızın son 5 yılın beyannamesinin ortalamasını alarak gülçiçeği alımı yapma kararı aldık. Bize her zaman 300 kg. veren ortağımız, bu yıl 10 ton vermek istiyor. Kooperatifin ve birliğimizin bilgisi olmadan gül ekip-biçenler düne kadar gülünü özel sektöre verirken bugün özel sektör almayınca Gülbirlik için 'kota uyguluyor' diyorlar. 10 ton gülü varken 200 kg. verenler bugün tepki gösteriyor. Biz sadık üreticilerimizi kolluyoruz. Kendi üreticilerimize kota koymadık. Bunun adı kota değil.

GÜLBİRLİK BASİRETLİ TÜCCAR

GİBİ DAVRANMAK ZORUNDADIR

Gülbirlik bir kamu kuruluşu değildir. 2000 yılından sonra yeniden yapılandırılmış ve özerkleşmiştir. Bakanlığın denetimine tabiyiz. Ancak tarım satış kooperatifleri özel sektör gibi özel bir yapıya sahipdir. Kar ve zararı düşünmek zorundayız. Basiretli bir tüccar gibi davranmazsak o zaman bakanlık bunun hesabını sorar."

Dökme gülsuyu satışı ENGELLENMELİDİR

Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, gülçiçeğinin kullanım alanlarının yaygınlaştırılması için Isparta'nın en önemli gücünün doğal gülsuyu olduğunu, sentetik gülsuyuyla başlattığı mücadele için şunları söyledi:

SENTETİK GÜLBİRLİĞİN TARİHİNDE YOK

"Gülbirlik tarihinde hiç sentetik gülsuyu üretmedi. Bir dönem gülsuyunun ekşimemesi ve fermasyona uğramaması için değişik formüller araştırdık. Sonunda gülyağı ile mayalama yaparak doğal ve kaliteli gülsuyu elde ettik. Sentetik gülsuyu, esans kullanılarak elde edilir. Esansı su ile buluştururken de alkol kullanılır. Dolayısıyla sentetik gülsuyu elde edilirken alkol de katılır. Bazı yerlerde bu sentetik gülsuyunu güllaç başta olmak üzere birçok yemek ve tatlıya karıştırıyorlar. Bilmeyenler alkollü gıda tüketmiş oluyorlar.

SENTETİK İSE ÜZERİNE YAZILMALIDIR

Gülçiçeğinin kullanım alanlarının yaygınlaştırılması için gülsuyu önemli bir silah. Ama sentetik gülsuyu nedeniyle büyük zarar görüyoruz. Geçmişte sentetik gülsuyunun yasaklanması için çalışmalar oldu ama başarılamadı. Bizim isteğimiz sentetik gülsuyu üzerine mutlaka sentetik yazılmasıdır. Tüketiciyi kandırıyorlar.

DÖKME GÜLSUYU SATMAYIN

Başka şehirlerden ilimize gelerek 500 kg, 1000 kg. doğal gülsuyu alıyorlar. Onu 30-100 tona çıkarıyorlar. Sentetik gülsuyu olarak yapıp, doğal gülsuyu diye satıyorlar. Soran oldu mu Isparta'dan aldıkları resmi faturayı gösteriyorlar. Isparta'daki arkadaşlarımızın dökme gülsuyu satışı engellenmeli. Dökme gülsuyu satılmamalı."

 

Bu haber 1486 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...