“Atanmayacaklardıysa neden yetiştirildiler?”

13 Ekim 2020 15:32

Isparta Milletvekili Aylin Cesur, meslek gruplarının sorunlarını meclise taşımaya devam ediyor. Mimarlar Günü için mimarların karşılaştığı sorunları geçtiğimiz günlerde meclise taşıyan Cesur, bugün de sağlık alanında yetiştirilmiş işitme ve denge problemlerini tespit ve rehabilite eden odyologların atamaların yapılmadığını ve bunun da halk sağlığına yansıdığını dile getirerek, bu sorunun çözümü için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yazılı soru önergesi verdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği sorularının olduğu ve Meclis Başkanlığına sunduğu önergesinin tam metni:

“Odyoloji lisans programı ülkemizde yürütülen işitme ve denge problemlerinin önlenmesi, tespit edilmesi ve rehabilite edilmesine yönelik yetkin personel yetiştirmek amacıyla lisans programı olarak açılmıştır. 2019 yılı mezunlarıyla birlikte toplam 1754 Odyolog bulunmaktadır üzerine 2020 mezunları eklendiğinde rakam daha da artacaktır. 2016-2019 yıllarında Odyoloji bölümüne yaklaşık 2813 öğrenci alınmıştır. Şimdiye kadar devlet kurumlarına atanan toplam odyolog sayısı ise yaklaşık 221 kişi ile kısıtlı kalmıştır. Odyologlar yasada belirtildiği üzere “İşitme, denge bozukluklarını tespit eden, rehabilite eden ve bu amaçlarla kullanılan cihazları belirleme” yetkisine sahip olan “tek” sağlık personelidir. Odyolog, hastalara gerekli Odyolojik testleri uygulayıp sonuçları yorumlayarak, işitme kaybı var olduğunu söylemekten öte Odyolojik tespit içinde hastada var olan işitsel disfonksiyonun ne olduğunu tespit etmekle yetkilidir.

Mevcut atamaların, ihtiyacı karşılayacak çoklukta öğrencinin yetiştirildiği, yakın gelecekte mezun olacak Odyoloji öğrencileri ve halihazırdaki mezun Odyologların istihdamını karşılayacak sayının çok çok altında kaldığı görülmektedir. Odyolojik tanısı konusunda en yetkili isim odyologlar olmasına rağmen yeterli atama yapılmamıştır. Mevcut atama sayıları öğrenci ve mezun olan odyologların istihdam problemine çare olamamakta ve bu durumdan dolayı hastalara gereken Odyolojik değerlendirme ve rehabilitasyondan mahrum kalmaktadır.

Bu anlamda;

2020-2021 yılına ilişkin kamu personel alımı kapsamında odyoloji bölümü mezunlarına tanınan kadro sayısı kaç olacaktır?

Hatalı ölçüme dayalı teşhis eksikliğinin özellikle çocuklarda yol açacağı psikolojik travmalar göz önünde tutulduğunda; yeni doğan ünitelerinde bu tetkiklerin sınırlı eğitimden geçmiş diğer sağlık personelince yapılması uygulanmasına devam edilecek midir?

Özel sektöre ait tıp kuruluşlarında odyolojiye ilişkin tetkiklerde odyometri bölümü mezunlarının istihdamının zorunlu tutulmasına ilişkin bir çalışma yürütülmekte midir?

İşitsel işlemleme bozukluğunun teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu yapan kurum ve kuruluşlarda görev yapan Odyolog sayısı kaçtır?

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1370 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...