Ambalaj atığının % 30’u toplanabiliyor

9 Aralık 2020 15:19

 Isparta’nın ambalaj atığını toplamaya yetkili firması ASL Geri Dönüşüm, şehrin her tarafına 400 modern konteynır yerleştirdi. ASL Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Özdemir, Isparta’nın kağıt-ambalaj atığının ancak yüzde 30’unu geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırabildiklerini söyledi.

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan Sıfır Atık Projesi ile Türkiye’de daha önemli hale gelen geri dönüşüm Isparta’da da önemli bir farkındalığa sahip. Isparta Belediyesi’nin yetkilendirdiği geri dönüşüm şirketi ASL, kağıt ve ambalaj atıkları toplayıp, işledikten sonra ekonomiye kazandırıyor.

 MODERN KONTEYNIRLAR KONULDU

ASL Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Gültekin Özdemir, Isparta’da ambalaj atığının tam olarak toplanamadığını söyledi. Şu anda atığın yüzde 30’unun değerlendirildiğini anlatan Özdemir, geriye kalan kısmının çöpe gittiğini bildirdi. Ambalaj atığı konusunda bir farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden Özdemir, “Isparta Belediyemizin verdiği yetki ve talimatlar doğrultusunda şehrimizde kağıt ve ambalaj atıklarını düzenli bir şekilde topluyoruz. Firma olarak şu ana kadar şehrin her tarafında 400 konteynır koyduk. Bizim yaptırdığımız konteynırlar modern şehirlere yakışır görünüme sahip. Yine Belediyemize 2 adet mama matik verdik. Ambalaj atığı atıldıktan sonra makineden hayvanlarımız için mama dökülüyor. Şirket olarak farkındalık oluşturucu, atıkları değerlendirici çalışmalarımız ve yatırımlarımız devam edecek” dedi.

ÇÖPTE AYRIŞTIRMA ŞART

ASL Geri Dönüşüm Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, Isparta’nın kağıt ve ambalaj atıklarının çoğunun çöpe gitmesinden yakınarak “biz ancak yüzde 30’unu toplayabiliyoruz. Yüzde 70’i çöpe gidiyor. Bu atıkların çöpte ayrıştırılması gerekiyor. Başkanımız Sayın Şükrü Başdeğirmen bu konularda duyarlı. Bir çalışma yürüttüğünü biliyoruz. Çöpte geri dönüşüm ayrıştırması için hazırlık yapılıyor. Bu sistem ile birlikte sıfır atık hedefine ulaşılacaktır. Ancak çöp ayrıştırma sistemlerinde Belediye ve özel sektör işbirliğini önemsiyoruz. Özel sektör projelerinin daha başarılı olduğunu biliyoruz. Çünkü özel sektör çöpte havada uçan kağıdı bile yakalar ve alır. Balıkesir’de, Konya’da, Denizli’de ve Antalya’da çöp ayrıştırma sistemleri özel sektör tarafından kurulmuş ve işletiliyor” diye konuştu.

 GERİ DÖNÜŞÜM TÜNELİ ZORUNLU OLMALI

Gültekin Özdemir, imar ve ruhsat uygulamalarında geri dönüşüm projelerine de önem verilmesi gerektiğini söyledi. Sıfır Atık Projesi kapsamında sitelerde geri dönüşüm tünelleri ve depoları oluşturulduğunu anlatan Özdemir, “Isparta Belediyemiz site projelerine ruhsat verirken geri dönüşüm tünelini zorunlu kılmalıdır. Evde geri dönüşüme değer atıklar bu tünel aracılığı ile bodrum katta biriktirilmelidir. Bizler de hizmet vererek bu atıkları toplayabiliriz” diye sözlerini tamamladı.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1493 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...