“Yapılandırmada Son Başvuru Tarihi: 31 Ağustos”

16 Ağustos 2021 15:18

Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan Sigorta Primi, İşsizlik Sigortası Primi ve İdari Para Cezası borçları ile sigortalıların İsteğe Bağlı, Ek-5 tarım sigortası, BAĞKUR prim borçlarının ve ihya tutarlarının uygun koşullarda yeniden yapılandırılabileceğini belirterek; “Bu konuda son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021’dir” dedi.

Yapılandırılan borçların peşin ödenebileceği gibi 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitler halinde de ödenebileceğinin belirten Isparta Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Hüseyin Karagöz, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “Taksitlerin iki ayda bir ödenecek olması bir fırsat olarak görülmelidir. Borcunu 18 ay taksitlendiren vatandaşımız, 36 ayın sonunda borcunu ödemiş olacak. Yapılandırmadan faydalanmaya devam etmek için ilk iki taksit süresinde ödenmeli. Bu sebeple, 1 Kasım 2021 vadeli ilk ve 31 Aralık 2021 vadeli ikinci taksitin süresinde ödenmemesi halinde yapılandırma hakkı kaybedilecektir.” dedi.

Yapılandırma kapsamındaki alacaklar için oluşan gecikme cezası veya zammının Yİ-ÜFE ile güncelleştirileceğini vurgulayan Müdür Karagöz, açıklamasında peşin ödemelerde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %90’ının, 2 taksitle ödemede ise %50’ sinin silineceğini ifade etti.

Yapılandırmadan yararlanmak için herhangi bir teminat istenmeyeceğinin altını çizen Karagöz; “Yapılandırılan borçlardan dolayı işverenlere, icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacağı gibi yapılandırmada ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi halinde borcu yoktur yazısı alınabilecektir. Ayrıca yapılandırma devam ettiği sürece yapılandırma taksitlerinin ve yapılandırma dışındaki borçların süresinde ödenmesi kaydıyla sigorta primi teşvik uygulamalarından yararlanılacaktır. Diğer taraftan, İhale ve İnşaat İş Yerleri; Borçlarının peşin veya taksitle tamamının ödenmesi kaydıyla ilişiksizlik belgesi\teminat iadesi yazısı verilecektir. Borç teminat karşılığı yapılandırılırsa, yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi\teminat iadesi yazısı verilebilecektir” dedi.

İdari para cezalarının yüzde 50’si ile gecikme cezaları ve zamlarının silineceğine ifade eden İl Müdürü Karagöz; “Kanuna göre, 30 Nisan 2021 günü veya bu tarihten önce yapılan tespitlere ilişkin olup henüz ödenmemiş olan cezaların yarısı ile işleyen gecikme cezaları ve zamları silinecek. Bunun yerine, kalan ceza tutarı ile bu tutar üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak miktarın peşin ya da taksitle ödenmesi yeterli olacak” diye konuştu.

İl Müdürü Karagöz; “İşverenlerimiz e-Sigorta yoluyla www.sgk.gov.tr web adresi, sigortalılarımızda, isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası ve BAĞKUR prim borçları için il veya merkez müdürlüklerimize gelmeden e-Devlet üzerinden elektronik ortamda başvuru yapabilecekler” dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası ve Türkiye Vakıflar Bankası arasında emekli olabilecek sigortalılara yönelik kredi iş birliği protokolü hakkında da bilgi veren Karagöz; “SGK ve bankaların yaptığı protokol sayesinde yaş ve sigortalılık süresini doldurmuş, ancak, prim borcu nedeniyle emekli olamayan ya da doğum ve askerlik borçlanması yapmak suretiyle emekli olabilecek durumda olan sigortalıların kredi kullanmak suretiyle emekli olma imkânı getirildi. Sigortalılar, yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son gününe kadar bankadan aylık yüzde 1,55 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecekler ve kullanmış olduğu kredi borcu emekli aylığından taksitler halinde tahsil edilecektir” dedi.

Genel sağlık sigortası borçlarının da yapılandırmaya dahil olduğunu kaydeden SGK Isparta İl Müdürü Hüseyin Karagöz, açıklamasını şöyle tamamladı: “2021 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borçları 31 Aralık 2021 tarihine kadar gecikme zamsız ve faizsiz ödenebilecektir. Ayrıca, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup ta gelir testine daha önce hiç başvurmamış olanlar, 30 Kasım 2021 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurduklarında, yapılacak gelir testiyle ikamet ettikleri hanede kişi başına düşen gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi halinde GSS prim borçları tamamen silinecektir” dedi.

*Haber Merkezi

 

Bu haber 1270 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...