HURDADAN HAZİNE ÇIKIYOR

16 Ağustos 2021 15:19

Türkiye’nin ekonomik gelişimine katkı sağlayan hurdacılık sektörü aynı zamanda doğanın daha yaşanılabilir olmasını da sağlıyor. Isparta’da faaliyet gösteren İlterler Hurdacılık Müdürü Selim İlter, hurdanın demir-çelik sektöründe en önemli hammadde kaynağı olduğunu söyledi.

Yaklaşık 50 yıldır bu işin içerisinde olduklarını belirten İlterler Hurdacılık Müdürü Selim İlter, “Bizler buranın 3. Kuşak işletmecisiyiz. Ata mesleği olduğu için küçüklüğümden bu yana bu işin içerisindeyim. İnsanların hurda olarak gördüğü malzemeler, bizler için geri döşünüşüme girdikten sonra ülkemiz açısından ekonomik bir değer aslında. Demir-çelik sanayinin en önemli ham maddelerinden bir tanesi hurdadır. Bununla birlikte metal sektörünün en önemli parçalarından bir tanesi de hurdacılık sektörüdür. Çünkü bizim de içinde bulunduğumuz bu sektör, hem Türkiye’nin ekonomisine hem de doğasına büyük katkı sağlıyor. Daha yaşanabilir, daha temiz bir ülkenin yolu da geri dönüşümden geçiyor.” dedi.

Geri dönüşümün çevresel katkısı, enerji tasarrufunun yanı sıra sanayide de maliyetleri düşürdüğünü anlatan İlter, ''Hammadde fiyatları dövize ve petrole bağlı olarak çok yükseliyor, hurdalar ise geri dönüştürülerek maliyeti düşürüyor. Çok büyük bir gizli hazine ekonomiye kazandırılıyor'' diye konuştu.

Hurda malzemelerin geri dönüşüme kazandırılması sürecini anlatan İlter, “Isparta’da yüzlerce işyerinde, demir, madeni metal, oto hurdaları toplanıyor. Hurda malzemeler toplanıp, işletmemize getiriliyor. Gelen malzemeleri kantarımızda tartıp, ödemelerini yapıyoruz. Ardından [17:14, 10.07.2021] Osmanyilmaz: bir ayrıştırma süreci var. Bizler gelen malzemeyi sınıf sınıf ayırıyoruz. Bu işlemin ardından pres makinası ile sıkıştırıp, tırlarla fabrikaya gönderiyoruz. Büyük ocaklarda eritilen hurda demir ve metal madenler, hammadde olarak tekrar imalat süreçlerine kazandırılıyor. Geri dönüşümden elde edilen ürünler, kullanıma uygun olarak tekrar insan yaşamında yerini alıyor.” ifadelerini kullandı.

İslamköy’de yaşayan Emekli Zeki Öztürk, 20 dönümlük kirazlığından söktüğü damlama borularını geri dönüşüme kazandırmak için İlterler Hurdacılık’a getirdi. İhtiyacı olan malzemeleri buradan aldığını söyleyen Öztürk, “İslamköy’de 20 dönüm kirazlığım vardı. Damlama borularım eskidi. Bunları geri dönüşüme kazandırmak için, traktörüme yükledim geldim. Buraya geldiğim zaman hiç başım ağrımaz. Elinden gelen tüm yardımı yapar, ne ihtiyacım var ise geri dönüşümden benimde kullanabileceğim malzemeleri buradan alırım. Bir çok şey de bulunur.” şeklinde konuştu.

5 yıldır İlterler Hurdacılık’ta çalışan İrfan Dağtekin ise, “Hepimiz çocuklarımızın rızkını buradan götürüyoruz. Burada kesim işi, ayrıştırma, vinç ile yükleme işlemlerini yapıyoruz. Gerekli tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Yaptığımız iş her ne kadar çok zor gibi görünse de, biz işimize saygı duyuyoruz ve severek yapıyoruz.” dedi.

Metal atıkların geri dünüşümünün ekonomik açıdan gözardı edilemez bir değer olduğunu belirten Ramazan İlter ise, “Kullandığımız birçok ürünün üretilebilmesi için hammaddeye ihtiyaç vardır. Bu hammadde ihtiyacı ise büyük ölçüde geri dönüşüm ile sağlanır. Biz de İlterler Hurdacılık olarak geri dönüşümüzdeki etkinliğimizle ekonomiye artı değer sağladığımızı düşünüyorum” ifadesini kullandı.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1286 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...