“ ISPARTA EKONOMİSİ GÜVENLE BÜYÜYOR”

21 Ekim 2021 17:06

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar, sadece gülyağı ihracatı değil güle dayalı yeni fikir ve ürünlere ihtiyaç olduğunu belirterek sanayiden insan kaynaklarına, eğitimden iklim değişikliğine kadar genel şemsiyede vizyoner bakış açısı sundu:

* Gülyağının yanı sıra kozmetik ihracatı da yapmalıyız. En büyük gücümüz tıbbi ve aromatik bitkiler. Yeni fikirler ve ürünlerle sadece bu alanda dâhi 'dev' oluruz.
* ITSO olarak 1 MW'lık Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımına başlıyoruz.
* Mobilyada hammadde ve üstün üretim bizde. Ama markalaşma sınırlı ölçüde kalıyor. Isparta mobilya ihracatını 15 Milyon Dolar'dan 50 Milyon Dolara yükseltebilir.
* Isparta'da açık bir şekilde ara eleman sıkıntısı görülüyor. Bu bağlamda mesleki eğitim hayati değer taşıyor. En büyük sıkıntı kaynakçı alanında. Çözüm yolları geliştirdik.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, gül, tıbbi ve aromatik bitkiler, mobilya, mesleki eğitim, güneş enerji yatırımı gibi alanlarda Isparta için çok önemli mesajlar verdi. Katıldığı bir televizyon programında konuşan Tutar, kalkınma için 'değişim ve gelişim' mesajları verdi.
Kendilerini sürekli geliştirdiklerini, değişen ve gelişen dünyada teknolojiye ayak uydurmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Tutar, “Biz her zaman diyoruz ki; Isparta için her yerde varız. Bu sebeple yerimizde oturmuyoruz. Yurt içi, yurt dışı olsun sürekli arayış çabasındayız. Gezerken de Isparta'ya yararlı olma amacını güdüyoruz. Tataristan'a gittik, Makedonya turumuz oldu. Bu tür ziyaretlerimizi devam ettirmeye çalışacağız” dedi.
ISPARTA EKONOMİSİ GÜVENLE BÜYÜYOR
2021 yılının ilk 10 aylık sürecinde 358 işletmenin açıldığını bildiren
Başkan Tutar, verileri şöyle paylaştı:
”Bildiğimiz üzere 2 seneye

yakın pandemiden dolayı herkes olumsuz etkilendi. Burada biz biraz daha olumlu yönde etkilendik. 2020 yılında kurulan ve kapanan şirketlere baktığımızda Isparta'da 412 tane yeni şirket kuruldu. Kapanan şirket sayısı ise 142. Sonuca bakarsak 2 katından fazla üye kaydı var. Bu yılın ilk 10 aylık rakamlarına bakarsak 358 tane yeni şirketimiz var, 108 tane kapanan şirketimiz var. Bu ne demek oluyor? Isparta her geçen gün büyümeye devam ediyor.
GÜLDE HAMMADDENİN YANI SIRA
KATMA DEĞERLİ ÜRÜN DE İHRAÇ EDERSEK
ISPARTA'NIN GELİRİ ÇOK ARTAR
ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, Isparta'nın gül başta olmak üzere tıbbi ve aromatik bitkilerde çok büyük bir avantaja sahip olduğunu belirterek, yeni fikir ve ürün geliştirme çağrısı yaptı.
Isparta'nın tarımsal ürünlerin yanı sıra tarımsal sanayide de öne çıktığını kaydeden Tutar, şu ifadelere yer verdi: “Isparta tarım ve hayvancılıkla uğraşan, özellikle tarımla öne çıkan bir şehir. Kiraz, gül, elma bunlar en önemli ürünlerimiz. Türkiye'de ve dünyada lider olduğumuz ürünlerimiz var. Yaptığımız araştırmada 20 bin üreticimiz, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı. Bu sektör 20 bin üreticinin nakliyesi olsun, satışı olsun bunları 4'e katladığımızda 80 bin kişi sadece tarımdan geçiniyor. Her zaman diyoruz; dünyanın yüzde 75 gül üretimi bizde.
Biz sadece üretici konumundayız, bunu geliştirip katma değerli ürünlere dönüştürürsek gelirimiz daha fazla artacaktır. Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizin tıbbi aromatik bitkiler başkenti olmasıyla alakalı bir çalışmamız var. Neden bunun üzerine duruluyor? 400'den fazla tıbbi aromatik bitki çeşitliliğimiz var, bu çok güzel bir oran. Tıbbi aromatik bitkilerle de bir marka olmamız gerekiyor, daha çok katma değer üretebiliriz. Sadece bununla bile dev olabiliriz. Fransa'ya hammadde vereceğimize, ürün çeşitliliği yaparak gönderebiliriz. Bununla alakalı çalışmalarımız devam ediyor.
TARIM MAKİNALARINDA ÇOK ÖNDEYİZ
Isparta, tarım alanındaki makinalaşmada da çok önde bir şehir. Dünyanın her yerinde tarım fuarları gerçekleştiriliyor ve Ispartalı firmalarımız da bu tür fuarlara çok önem veriyor, katılım sağlıyor. Bu alanda ciddi bir ihracatımız söz konusu. Bu da gelişerek devam ediyor. Isparta aslında kapalı kutu gibi görünse de dışarıda çok değerleri var. Odamızın öncülüğünde gülsuyu ile ilgili çalışmamız var. Hologram satışlarımız güzel devam ediyor. Üreticilerimiz gelip bizden hologromlarını alıp, şişelere yapıştırıyorlar. Bu çalışma da bir farkındalık oldu.
Ürünün nerede üretildiği, hangi şartlarda saklanması gerektiğine dair bir sürü detayları var. Burada üniversitemizin de büyük katkıları oldu. Ürünleri üniversitede bulunan laboratuvara gönderiyoruz, çok kısa bir sürede sonuçlarını alıp belgelendirdikten sonra devamını getiriyoruz.”
500 MİLYON DOLAR HEDEFİNE ULAŞACAĞIZ
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100'üncü yıldönümü olan 2023'te Isparta'nın 500 Milyon Dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Tutar, sözlerine şöyle devam etti:
“500 Milyon Dolar ihracat hedefini 2023'te çok rahat yakalayacağız. 2021 yıl hedefi 420 milyon dolardı, şuanda 9 aylık rakamımız 370 milyon dolar. Yüzde 80'ini bugün itibariyle gerçekleştirdik. 500 Milyon Doları 2023'te çok rahat yakalayacağız diye düşünüyoruz.
Pandeminin verdiği en büyük avantaj bu idi. Çin gibi büyük bir üretici pazarının kapanması, Dünya'ya buradan ihracatın fazlalaşmasını sağladı. Daha önceden bir URGE projesi gerçekleştirildi, 2016'da başlayan 2018'de biten. Elma ihracatı yüzde 800 oranında arttı. Ticaret ve Sanayi Odası'nın yaptığı bir proje, şimdi yenilerini yapıyoruz. Ticaret Bakanlığı'ndan onay aldığımız 2 URGE projemiz var, birisi kozmetik diğeri mobilya.
Mobilyada bir adım daha öndeyiz çünkü bunu daha önce başlatmıştık. Kasım ayında ilk yurt dışı gezimizi yapacağız. Analizlerini, raporlarını çıkarttık. Kozmetik alanında çalışmalarımız devam ediyor, eğitimlere de başladık. Mart-Nisan gibi yurt dışı programları başlayacak. Çalışmalar ikisinde de çok hızlı devam ediyor.

ISPARTA'DA AÇIK BİR ŞEKİLDE 'ARA ELEMAN SIKINTISI' GÖRÜLÜYOR
Sanayi açısından ara eleman sıkıntısının net bir şekilde görüldüğünü kaydeden Tutar, bu açıdan meslek liselerinin önemine vurgu yaptı.
“Sanayide en büyük sıkıntılardan biri de kaynakçı” diyen Tutar, şu bilgileri paylaştı: “Üyelerimizi dolaşıyoruz; ne gibi sorunlarımız var, ne yapabiliriz? diye gittiğimizde önümüze gelen konu ara eleman sıkıntısı. Bununla ilgili olarak Vali Beyle yaptığımız bir toplantıda; 'Firmaları ziyaret edelim, firmalardan bize işçi alımıyla ilgili bilgi verirlerse bizde ona göre eğitimlere başlarız' şeklinde bir çalışmamız oldu. İlk olarak Kofs makinalarıyla yaptık. Şuan Isparta'mızda 35 tane Meslek Lisemiz var. 1. sırada TOBB Meslek Lisemiz geliyor. Pandemide hızlı olarak onu da çalıştırdık. Meslek Liselerinin bir kez daha önemini görüyoruz. TOBB Meslek Lisesi'nde İtfaiye bölümümüz var. Mezun olan öğrencilerin yüzde 50'den fazlası işe yerleşti. Bunları geliştirerek, tüm Meslek Liselerimizi hakkıyla çalıştırırarak bu eleman sıkıntımızı ortadan kaldırmaya çalışacağız. 2 tane kaynak simülatörümüz var. En büyük sıkıntılardan bir tanesi de kaynakçı. Odamızda mesleki eğitim atölyesi kurduk. Kaynakçı yetiştirebilecek imkanımız var, altyapımızı oluşturduk. Bunu çalıştıramadık, neden? Toplu bir yerde hareket olacağı için, yasaklar vardı. Ama bunlar bitiyor artık, onları da çalıştıracağız. Eleman sıkıntısını da biraz olsun çözmüş olacağız. Bir toplantımızda şunu dile getirdim. 1 ay içinde yeni yönetmelik çıkacakmış Teknokentlerin işletilmesi ile alakalı. Bizde uzun zamandır düşünüyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak nasıl bir yatırım yaparız. Yönetmelik çıktıktan sonra onun üzerine de bir görüş alışverişi yapacağız. Uygun olursa bir kuluçka merkezini Ticaret ve Sanayi Odası bünyesine kazandırmak istiyoruz. Yatırımcı uzun süreli burada durmayacak. Uygulamasını, araştırmasını yapacak. Belli bir seviyeye geldikten sonra kendi uygulamasını yeni mekâna geçince devam ettirecek. Olması gereken de budur. Yönetmelikten sonra çalışmasını hızla yapacağız.
ÖĞRENCİLER 20 BİN TL KAZANDI
Pandemi süreci boyunca meslek komitelerimizi sürekli toplayıp, alınması gereken önlemler ve sorunlarla ilgili raporlar düzenledik. Bizim engelleme şansımız yok ama önlem alma şansımız var. Meslek komitelerimizle yaptığımız çalışma sonuçlarını raporlayarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne ilettik, iletmeye devam ediyoruz.
Pandemide işlerimizi uzaktan görmeye çalıştık ama artık aşılardan sonra da gezip, dolaşmaya işlerimizi daha detaylı olarak yapmaya başladık. Özellikle pandeminin ilk zamanlarında Meslek Lisemizde eksikliklerimizi giderdik ve hızlı bir şekilde dezenfekte üretimine başladık. Öğrencilerimiz gece gündüz üretimde çalıştılar.
Şuanda 3 Milyon TL'nin üzerinde bir ciro yapıldı. Çocuklar buradan 15-20 Bin TL para kazandılar. Bu sene gül yağı çıkartma ile alakalı çalışmalarımız oldu. Bunlar devam ediyor. Şuan yeni bir projemiz de var. Okulumuzun yan tarafında boş yerimiz var. Oraya boya atölyesi yapılmasıyla alakalı bir projemiz var. Yine okulumuzun bodrumdaki kullanılmayan yemekhaneleri böldük, farklı laboratuvarlar yaptık.
Hepsini farklı bir bölüm yapıp daha profesyonel bir eğitime geçme çalışmamız var. Biz de Ticaret ve Sanayi Odası olarak maddi ve manevi destekte bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye'deki meslek liselerini en verimli şekilde çalıştıran okullardan bir tanesiyiz. Az da olsa yurt sıkıntımız var. Bunu da aşabilirsek daha fazla öğrenciye sahip olabiliriz.
MOBİLYADA HAMMADDE VE ÜSTÜN ÜRETİM
BİZDE AMA MARKA SINIRLI ÖLÇÜDE KALIYOR
Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi Projesi'nin (URGE) hayati değerine inandığına vurgu yapan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, ihracat artışı ile elmada gösterilen başarı hikâyesini paylaştı, ancak mobilyada şu an hüzün verici bir durum olduğunu söyledi. Zira mobilyada hammadde ve üstün üretimin Isparta'da olduğunu ancak marka bağlamından baktığınızda sınırlı kalındığını kaydeden Tutar, yeni URGE projesi ile hedef çizdi: '15 milyon dolar mobilya ihracatını 50 milyon dolara yükseltmek.'
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tutar, şöyle dedi: “Gerçekleştirdiğimiz URGE projesi ile elma ihracatımız güzel bir yere geldi. Mobilyada üretici biziz, hammadde bizde ama markalaşmamız sınırlı ölçüde. İhracatımız diğer bölgelere göre sınırlı ölçüde. Bizim amacımız 15 Milyon Dolarlık bir mobilya ihracatını 50 Milyon Dolar yapmak.10 firmamızla birlikte mobilya URGE projemizi Bakanlık onayı ile başlattık. URGE projelerinde yapılan faaliyetlerin yüzde 75'lik kısmını Bakanlık karşılıyor, geriye kalan sadece yüzde 25'lik kısmı ise firmalarımız karşılıyor. Hem kendi mobilyamızı hem de Isparta'mızı tanıtacağız. URGe projeleri kapsamında Bakanlık kontrolünde profesyonel ihtiyaç analizleri yapılarak hedef pazarlar belirlenir. Belirlenen hedef pazarlar hangi ülkede ise yurt dışı inceleme gezileri sadece o ülkelere yapılır. Dolayısıyla yaptığımız URGE projeleri hedefine ulaşır.
Elma URGE projesinde başlangıçta ihracat yapan 2 firma varken, URGE projesine katılan 11 firmadan 9'u ihracat yapar hale geldi.
1 MW GES YATIRIMI YAPACAĞIZ
ITSO Başkanı Mustafa Tutar, 1 MW kurulu güçte Güneş Enerji Santrali (GES) yatırımı yapacaklarını açıkladı.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Kampüsünün 1.2 MW'lık trafoya sahip olduğunu belirten Başkan Tutar, bu trafoyu baz alarak Güneş Enerji Santraline başvuru yapacaklarını dile getirdi. Başkan Tutar, “Ekonomi Kampüsünün yıllık 500 Bin TL'lik elektrik tüketimi var. Ekonomi Kampüsüne kazandıracağımız Güneş Enerji Santrali ile birlikte hem 500 Bin TL'lik enerji tüketim maliyetini karşılayacağız hem de yaklaşık 700 Bin TL gelir elde edeceğiz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın yatırım süreci nedeniyle 2 Milyon TL'nin üzerinde borçları vardı. Geldiğimiz nokta itibariyle hem banka hem de birlik borçlarının ödemesi yapıldı, yatırımlar tamamlandı. Şimdi uygun bir arsa satın alıp, Güneş Enerji Santralinin kurulumu için başvurumuzu yapmayı planlıyoruz.
ISPARTA'YA VİZYON KAZANDIRAN
ÖRNEK PROJE: ISPARTA TİCARET
VE SANAYİ ODASI EKONOMİ KAMPÜSÜ
Bünyesinde Ticaret Borsası, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB İl Temsilciliği, İşkur İl Temsilciliği, Teknoloji Transfer Ofisi, TSE İl Temsilciliği, Eczacılar Odası, Ticaret İl Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü birimlerini barındıran Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomi Kampüsünde, yüzde 90 doluluk oranına ulaştık. Kampüsümüzde şuan itibariyle bir adet yerimiz kaldı. Burayı da bir kamu bankasına verme düşüncesi içerisindeyiz. Kampüs bünyesine kazandırmayı hedeflediğimiz banka şubesi ile başta üyelerimiz olmak üzere birçok vatandaşımıza da kolaylık sağlanmış olacak.
Ekonomi Kampüsü'nün inşaası sürecinde çok hızlı kararlar alındı. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in de çok fazla emeği var. Yönetimde hiçbir sorun yaşamadan, ortak bir kararla imzalar atıldı. Kampüsün o dönemki yatırım maliyeti arsa hariç 25 Milyon TL idi. Bugün bu binayı yapmaya kalksak, maliyeti 100 Milyon Liradan aşağı olmaz. Kampüsün yapım maliyeti için 5 Milyon TL kredi çekilmişti. Mimar Sinan Caddesi'nde bulunan eski binamızın ihale usulüyle satışını gerçekleştirdik. Çünür'de bulunan Bin 200 metrekare alana sahip arsamızın da satışını yaptık. Buradan elde ettiğimiz gelirin bir kısmıyla kredi borcunu ödedik. Şuan 1000 metrekarenin üzerinde bir arsayı Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'na kazandırmayı planlıyoruz.
GÖLTAŞ HİSSELERİ 98 TL'DEN
SATILDI, 36,5 TL'DEN GERİ ALINDI
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'na ait GÖLTAŞ hisselerinin 98 TL'den satışını gerçekleştirmiştik. Geçtiğimiz hafta itibariyle 36,5 TL'den 27 bin lotumuzu geri aldık. Şuanda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın Göltaş'ta 27 bin lot hissesi bulunuyor. Gerek yatırım konularında gerekse de bilgi paylaşımlarımızda meclisimiz hızlıca karar veriyor, çok çabuk yol alabiliyoruz. Meclisimizin birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi bize büyük avantaj sağlıyor. Her konuda Isparta Ticaret ve Sanayi Odası'nın önünü açan meclisimize teşekkür ediyorum. Bu birliktelik şehrimizin ekonomik gelişimine katkı sağlıyor.” diye konuştu.
ARABULUCULUK MERKEZİ HİZMETE GİRİYOR
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar, oda bünyesinde Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi kurulacağını söyledi. Ocak 2022'de hizmete açılması planlanan ITSOTAM'da ticari uyuşmazlıkların mahkemeye gidilmeden çözülmesi hedefleniyor.
Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Tutar, “TOBBUYUM Danışmanlık A.Ş ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi , Ocak 2022'de Odamızın bünyesinde hizmet vermeye başlayacak. Ulusal ve uluslararası alanda; iş dünyasının ve toplumun her kesimini ilgilendiren her türlü uyuşmazlıkların sürdürülebilir çözümlere kavuşması çok önemli. Bu nedenle Isparta Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi'ni çok önemsiyoruz. ITSOTAM'ın hizmete başlamasıyla birlikte üyelerimize büyük katkılar sağlayacağını ümit ediyoruz.” dedi.
"Arabuluculuk" sisteminin, uyuşmazlık içerisinde olan tarafların, arabulucu yardımı ile eşit şartlarda müzakere ettikleri ve sorunlarını birlikte çözmeye çalıştıkları bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğunu belirten Başkan Tutar, merkez tarafından ticari uyuşmazlıkların mahkemeye gitmeden çözüleceğini, zaman ve maddiyat açısından fayda sağlanacağını söyledi
ISPARTA TATARİSTAN KAPISINI ARALADI
Ticaret ve Sanayi Odası olarak Eylül ayında Tataristan'a iş gezisi düzenledik. Burada Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu, Tataristan Cumhuriyeti Yatırım Geliştirme Ajansı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Gıda Bakanlığı, HİMGRAD OSB ve NİZHNEKAMSK Sanayi Parkı ve Alabuga Özel Ekonomi Bölgesini ziyaret ettik.
Kazan bölgesine yapılabilecek yatırımlar ve teşvikleriyle alakalı görüşmelerimizi yaptık. Isparta olarak ne yapabiliriz diye baktığımızda Rusya'ya mermer ihracatımız var. Bu bölgede hiç mermer yok. Bizden mermer çeşitlerimizi istediler. İlgili firmaların tanıtım videolarını ve broşürlerini kendilerine ilettik. İnşaat ile ilgili orada genellikle yenileme yapıyorlar. Bununla ilgili müteahhit firmaların ihtiyaç olduğunu söylediler.
Isparta'da ürettiğimiz fidanların türlerini, hangi sıcaklıkta, hangi ortamda nasıl ürün veriyor? Bunlarla ilgili de tekrar broşürleri ve hazırladığımız detaylı videoları kendilerine ilettik.
Tataristan'dan döndükten
sonra
2 kez de
zoom üzerinden Bakanlıklarla görüşmelerimizi yaptık, yapmaya devam ediyoruz. Şuanda ihtimal dahilindedir ki,
fidan üretip göndereceğiz.”
Levent Doğan

Bu haber 1293 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...