“Sıcaklığın normaller üzerinde artışı koku şikayetlerini artırmıştır”

7 Ağustos 2023 16:47

1. 25.01.1996 tarihli 595 sayılı yazı ile Bakanlığımızda ÇED Olumlu Kararı alınmıştır.
2. Isparta Deri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için, Bakanlığımızca (Çevresel Etki Değerlendirmesi ve Planlama Genel Müdürlüğü) 25.01.1996 tarihli 595 sayılı yazı ile onaylanmış Nihai Çevresel Etki Değerlendirme Raporunun, Sağlık Bandı ve Tampon Bölge başlığı altında yer alan VIII.5 bölümünde, Isparta Deri Organize Sanayi Bölgesinden kaynaklanacak hava kirleticilerinin etkilerini minimuma indirmek için, deri organize sanayi bölgesinin kurulacağı 50 hektarlık alanın etrafının 50 metre genişliğinde “sağlık bandı” olarak yeşillendirileceği ve 1000m metrelik konuta kapalı “tampon bölge” ile çevrileceği, bu maksatla gerekli düzenlemelerin Belediye tarafından yapılacağı ÇED Raporunda taahhüt edilmiştir.
3. Hâlihazırda ise Organize Sanayi Bölgesine en yakın konut mesafesi yaklaşık 150 m'dir.
4. Organize Sanayi Bölgesi içinde kurulmuş olan Atıksu Arıtma Tesisinin 06.12.2027 tarihine kadar geçerli, 06.12.2022 tarihli ve 227351358.0.1 no.lu Atıksu Deşarjı konulu Çevre İzin Belgesi bulunmaktadır.
5. Atıksu Arıtma Tesisinden kaynaklanan arıtma çamurları için, tesis sahası içerisinde bulunan; zemini beton malzemeyle kaplı, sızıntı sularının toplanmasına imkan verecek şekilde eğimli, etrafı betonla yükseltilmiş, üstü yağmurdan korumak amacıyla kapatılmış geçici depolama alanı için 09.07.2015 tarihli ve 4417 sayılı tehlikeli atık geçici depolama izni bulunmaktadır.
6. Organize Sanayi Bölgesinde 47 adet işletmenin 37'sinde deri işleme faaliyeti yapılmaktadır.
7. Organize Sanayi Bölgesinin 3000 m³/gün kapasiteli endüstriyel ortak atıksu arıtma tesisi bulunmaktadır. Atıksu arıtma tesisinin üzeri kapatılarak Koku Giderimi Ünitesi 2019 yılında “Koku Ölçümü yaptırılarak devreye alınmıştır.
8. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren işletmelerin tamamının akşam saatlerinden itibaren kapatılması nedeniyle atıksu arıtma tesisine akşam saatlerinden itibaren herhangi bir atıksu girişi olmamaktadır. İl Müdürlüğümüz çevre denetim ekipleri tarafından yapılan denetimlerde akşam ve gece saatlerinde atıksu arıtma tesisine atıksu girişi olmadığı, havalandırma ünitesi ile koku giderim ünitesinin 7 gün 24 saat esaslı kesintisiz çalıştırıldığı tespit edilmiştir.
9. İl Müdürlüğümüze iletilen Meterolojik Değerlendirme Raporunda son dönemde ilimizde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar (36-39)yaşanacağı bildirilmiştir. Yüksek sıcaklık ile birlikte yüksek nem nedeniyle hissedilen sıcaklıklarda artış yaşanacağı “Meteorolojik değerlendirme” raporunda belirtilmiştir. Sıcaklığın normallerin üzerinde artışı koku şikayetlerini de artırdığı değerlendirilmektedir.
10. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de iklim değişikliğinin etkileri görülmektedir (Aşırı sıcaklık, nem, sel, yangın, kuraklık vb.). İlimizde de yüksek sıcaklık ve nem dolayısıyla ilerleyen zamanlarda da benzer durumların yaşanma ihtimali bulunduğundan gerekli tedbirlerin alınması amacıyla kurumlar arası işbirliği sağlanarak tedbirlerin arttırılması yönünde gerekli çalışmalar Müdürlüğümüzce yürütülmektedir.
11. Atıksu Arıtma Tesisinin arıtıldıktan sonra çıkış suyunun verildiği deşarj hattında meydana gelen arıza OSB Yönetimi ve Isparta Belediyesi tarafından giderilme çalışmaları devam etmektedir.
12. Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki işletmelere ve atıksu arıtma tesisine yıl içerisinde de denetimlerimiz yapılmakta olup, yaz mevsiminin yaklaşması nedeniyle denetimlerimiz Nisan ayından itibaren yoğunlaştırılmıştır.
13. Dericilik faaliyeti yapan işletmelerde buhar kazanları mevcut olup, bu kazanlarda deri atıklarının yakılmasına kesinlikle müsaade edilmemektedir.
14. İşletmelerin ortak alanda (yol, kaldırım gibi) bulunan hammaddeleri (deri ürünleri) temizlettirilmiştir.
15. Özellikle son zamanlarda İl Müdürlüğümüze ALO 181 ve CİMER üzerinden iletilen şikayetlere istinaden denetim ekiplerimiz tarafından Temmuz ayından itibaren gece ve gündüz olmak üzere 24 saat esaslı denetimler devam etmektedir.
16. Koku şikâyetlerinin başladığı tarihten itibaren sabah erken saatlerde (06:00-08:00) gündüz ve gece (21:00-24:00) saatlerinde 30 dan fazla ani denetim yapılarak alınan tedbirler kontrol edilmiştir.
17. Atıksu Arıtma tesisinde Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği Numune Alma Ve Analiz Metodları Tebliği kapsamında Çevre denetimine Esas periyodik numuneler, Müdürlüğümüz nezaretinde Bakanlığımızca yetkilendirilmiş Laboratuvar tarafından alınarak analizi yapılmakta olup, deşarj standartlarını sağlamayan sonuçlar için Müdürlüğümüzce idari para cezası uygulanmaktadır. Müdürlüğümüzce 12.01.2023 tarihinde Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne 263.049,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.
18. Alınacak önlemler kapsamında, OSB yönetimince; Bakanlığımızdan yeterlik almış akredite laboratuvarlar tarafından koku emisyonlarının tespit ölçümlerin yaptırılması Müdürlüğümüzce talimatlandırılmış olup Deri OSB atık su artıma tesisinde Koku Ölçümü gerçekleştirilecektir.
19. Çevre kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında söz konusu tesislerin ve diğer tüm tesislerin planlı ve ani olarak denetimleri devam etmektedir.”

Bu haber 541 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...