ISPARTA’LI MÜTEAHHİTLER DERT KÜPÜ..

18 Temmuz 2025 16:23

Komite Başkanı Mimar Barış Girit başkanlığında yapılan komite toplantısına 15 müteahhit katıldı. Müteahhitlerle yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlar kamuoyuyla paylaşıldı.
Toplantı sonucu çıkan konu başlıkları şöyle:
ISPARTA'DA İNŞAAT DURURSA TİCARET DURUR
Özellikle son dönemlerde Isparta'da Tarım, hayvancılık ve sanayi gerilemiş durumdadır, Isparta sanayileşmeye hakkıyla değer vermemektedir. Bunlarla beraber eğer inşaat sektörü de durursa Isparta'da ticaret durur. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası müteahhitler için bir birliktelik görevi üstlenebilir. İlgili komite daha aktif hale getirilmelidir. Önceliğimiz eski yapı stokumuzu dönüştürmek olmalıdır.
Mevzuatlarda oluşan tüm değişiklikler belediyemizde toplanmalı ve tek elden tüm paydaşlar bilgilendirilmelidir.
Ruhsat aşamasında sık sık karşılaşılan yönetmelik değişiklikleri sektör paydaşlarını çok zorluyor ve çok ciddi zaman, emek ve maddi kayıplar yaşatıyor.
Yine bu minvalde inşaat yapım ruhsatı almış yapıların ruhsat süreçleri içerisindeki dönemde yapılan kanun ve yönetmelik değişikliklerinden etkilenmemesi gerekmektedir. Müteahhitlerimizin sürekli tadilat projeleri yaptırmak zorunda kalması ve yapılmış olan imalatlarının bozulup tekrar yapılması hususunda çok muzdariptirler.
Müteahhitler mimarların kıymetini bilmeli ve emeklerinin karşılığını vermelidirler. Bir inşaatta mimar orkestra şefidir. Çalışacağı ekip arkadaşlarını, mühendisleri mimar belirler. Hakkını almış bir mimar müteahhide fazlasıyla kazandırır, daire fiyatını arttırır, daire satışını hızlandırır.
Müteahhitler ilgili kurumlardan farklı sesler çıkmasından şikayetçi. Özellikle belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Yapı Denetimler ortak bir dil belirlemelidir.
BETON DÖKÜMÜ DIŞINDA DENETİM YOK
Müteahhitler denetlenmekten çekinmiyor, aksine denetlenmek istiyor ama zamanında ve yapıcı bir denetleme istiyorlar ancak beton dökümü dışında şantiyede pek bir denetim olduğunu söylemek zor. Sektör paydaşları olarak ilimize yapılması düşünülen yatırımlar ( başta TOKİ yatırımları olmak üzere) ile ilgili bilgilendirmeyi vaktinde almak istiyorlar ve bu sayede kendi ticari stratejilerini oluşturmak istiyorlar.
Başta Antalya ve 6 Şubat deprem bölgesi olmak üzere Isparta'nın müteahhitleri başka illerde iş yapmayı tercih etmeye başladı, hatta çoğu müteahhit firma ilimiz ile tüm bağlantısını kesme düşüncesindedir.
Isparta'da yatırım cazip hale getirilmelidir. Müteahhitleri Isparta'dan ayıran nedenler masaya yatırılmalıdır.
Eski yapıların dönüştürülmesi için yürütücülüğünü Belediye ve Ticaret Odasının yürüttüğü ilgili meslek odalarının paydaşı olduğu ve Isparta'nın tüm müteahhitlerinin davet edileceği bir kentsel dönüşüm komisyonu kurulmalı, yeni bölgeler imara açıldığı sürece kentsel dönüşüm hedeflerimize yaklaşmamız mümkün olmayacaktır.
Her türlü suçun ve ahlaksızlığın yuvası olmuş tescilli ve göçebilecek binalar konusunda muhtarlarla toplantı yapılmalıdır.
SÜREKLİ TENKİT EDİLMEK RAHATSIZ EDİYOR
Müteahhitlerimiz ilgili kurumlarda muhatap oldukları mimar ve mühendislerin yeterli tecrübe, bilgi ve özgüven sahibi olmadıkları için karşılaşılan sorunları çözüme gitmekte zorluk çektiklerini, inisiyatif kullanılabilecek hususlarda cesaret gösteremediklerinden rahatsızlıklarını dile getirdiler.
Ayrıca denetim yapan memurlar sahadaki uygulama zorluğunu bilmiyorlar, dediler. Maliye müteahhidin gerçek satış rakamını yetersiz bulabiliyor ancak müteahhitler birçok gider kalemi için fatura ve gider makbuzu alamıyor. Orantısız vergilendirme ve bu konudaki baskının devam etmesi birçok müteahhidin inşaat işlerini bırakıp parasını bankaya yatırmaya itiyor. Müteahhitler takdir beklemiyorlar ancak sektörün tüm paydaşları tarafından sürekli tenkit edilmek ve gelinen bu çıkmazın tek müsebbipleri olarak konumlandırılmak onları ziyadesiyle rahatsız etmektedir.
TADİLAT SÜRECİ EN ZOR OLAN İL
Çok küçük, basit ve teknik olarak hiçbir sorun oluşturmayacak olan tadilatlar belediyeden bazen aylarca anca çıkıyor. Zaman kaybından ötürü müteahhitler çok zarar ettiğini belirtiyor. Müteahhitlerimiz Ispartanın ülkemizde tadilat sürecinin en zor ilerlediği il olduğunu belirtiyorlar. Müteahhitler belediye mimarlarının yeni projelere bir mimar ekibi, tadilatlara farklı bir mimar, kat irtifakı ve mülkiyetine başka bir mimar gibi dallara ayrılmasını öneriyor ve bunun süreci daha hızlandıracağını düşünüyorlar. Proje düzgün tasarlansın, çizilsin ve denetlensin. Sahadaki sorunların çoğu azalır. Tüm kararlar proje aşamasında verilsin. Mimarın yaptığı tefriş ile elektrik ve mekanik projeler uyumsuz olmasının müteahhitlere sıkıntı çıkardığını ve bu problemin projelerin ekip olarak çözülmesi ile aşılabileceklerini düşünüyorlar.
İnşaat sektöründeki kriz ilk kez bu kadar uzun sürdü, yıllardır bitmedi. Eski yıllarda da olmuştu ama 1-2 yıl sonra eski haline dönmüştü, canlanmıştı. Kredi faiz oranları düşmeden bu kriz de bitmez. 2 milyon ev kredisi çeken 5 milyon da bankaya faiz ödüyor, bu oranlarla kimse konut almaz, alamaz. Müteahhitler bu sıkıntının en az 2 yıl daha süreceğini öngörüyor. Bu yüzden daire alanları olarak mecburen küçülmeye gideceklerini belirttiler. Malzeme fiyatlarında çok artış yok ama işçilik maliyetleri inanılmaz arttı.
MİMAR ÜNAL ÇAĞLAR:
“78 yaşındayım, 56 yıllık mimar ve müteahhitim, işçilik fiyatlarının hiç bu kadar arttığını görmedim” dedi. Ev fiyatlarının artmasının en büyük nedeni arsa payı. Isparta'da %40'tan aşağı arsa payı yok. Bu konuda Isparta'da Etik Kurulu kurulmalı. Örneğin: Maraş'ta kurulmuş olan bu Etik Kurulu ilimizde en yüksek arsa payı %30 olacaktır diye karar aldı ve bu uygulandı.
Toplantıda “pandemiden sonra inşaat maliyetleri 10 kattı arttı” ifadesi kullanıldı. Günümüzde m2 inşaat maliyetinin 25bin TL yi geçtiği vurgulandı.
Kentsel Dönüşüm bölgelerinde belediyenin müteahhite 18 uygulaması yaptırtması süreci çok uzatıyor. Müteahhitlerimiz Belediyenin Kentsel Dönüşümlü adalarda kendisinin hızlıca 18 uygulamasını uygun görüyorlar.
Ruhsat alındığı tarihten sonra projede ve uygulamada değişiklik istenmemesi gerekir. Uygulamada 5-10 cm. hatalarda insiyatif kullanılabilir.
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü Yapı Denetim firmalarına baskı yapıyor, yapı denetim firmaları da bize baskı yapıyor diye serzenişte bulunuyorlar.
Halk arasında yaygın bir söylenti var: “Deregümü'de 3,5 milyona daire satıyorlar.” Müteahhitler bunu yalanladı. Hiçbir müteahhit bu fiyata yani zararına daire satmaz, bu ilanları koyanlar arsa sahipleri veya barter ile daire alan inşaat taşeronlarıdır dediler.
Yine halk arasındaki yaygın söylenti kendilerine soruldu “Daireyi 4 milyona mal edip 7 milyona mı satıyorsunuz? Müteahhitler çok mu para kazanıyor. Toplu gülüşmeden sonra hepsi de bunu reddetti. Bir inşaatta müteahhit karının %10'u geçmediğini ifade ettiler.
Kentsel dönüşüm sürecinde emsali 1,60 ın altında olan parseller için %10 emsal artışı uygulanmasının eşitlik ilkesine aykırı olduğu ve şartsız koşulsuz bu artışın verilmesinin doğru olacağını belirttiler.
KENTSEL DÖNÜŞÜM ISPARTA
İÇİN MİLLİ GÜVENLİK KONUSU
Toplantıda “Kentsel Dönüşüm Isparta için milli güvenlik konusudur, terörle mücadele kadar önemlidir. Artık toplantılar yapmak yerine acil icraate geçilmelidir” konusu vurgulandı.
Müteahhitler, seslerini duyurabilecekleri bir dernek kurulması konusunda fikir birliğinde olamadı. İZZETTİN DİKMEN, benzer bir oluşumun 80li yıllarda kurulduğunu ancak verim alınmadığını bildirdi ancak diğer katılımcılardan bazıları dernek veya birlik gibi bir meslek örgütü kurulmasına sıcak baktılar.

Bu haber 22 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...