TÜBİTAK DESTEKLİ ´ENGELSİZ EĞİRDİR´ PROJESİ´NE YOĞUN İLGİ

20 Şubat 2018 18:45

Türkiye'ye Örnek Olacak Projenin Adımları Eğirdir'de atıldı…
Ülkemizde sosyal hayatın içerisinde yaşam mücadelesi sürdüren yaklaşık 10 milyon engelli bireyin toplumun önemli ve etkin unsurları arasında yer aldığı gerçeğinden yola çıkarak; yoğun insani duygular, proje odaklı profesyonel bir bakış açısı ve bilimsel yaklaşımlarla engellilerin sorunlarına duygudaşlık edecek Eğirdir'den başlayarak tüm Türkiye'ye alanında çözüm önerileri getirecek TÜBİTAK projesi başladı.
19-28 Şubat tarihleri arasında SDÜ Mavigöl Araştırma ve Uygulama Otel'inde 'Planlama ve Tasarımda Engellileri Anlama ve Engelsiz Eğirdir Kentsel Tasarımı ' konulu TÜBİTAK destekli projeye Türkiye'nin 16 üniversitesinden 65 başvuru yapıldı. Başarı ortalamaları yüksek Mimarlık Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj öğrencilerinden seçilen 23 kişilik öğrenci grubuna yine Türkiye'nin alanında uzman öğretim üyeleri eşliğinde 10 gün sürecek bir eğitim verilecek.
“Engelsiz Eğirdir” Projesinin tanıtım toplantısına; Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş, Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris, MHP İl Başkanı İsa Yalçın, Belediye Başkanı Ramazan Pala, SDÜ Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO Öğretim Üyeleri, Eğirdir İlçe Sağlık müdürü Dr. Abdurrahman Enis Özdemir, SDÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan POLAT, SDÜ Öğretim Üyeleri, Isparta Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü temsilcileri, Kent Konseyi temsilcileri ve projede görev alacak 23 öğrenci katıldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat yürütücülüğünde gerçekleştirilen projeye, Süleyman Demirel Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi gibi önemli üniversitelerimizden alanında uzman 9 akademisyen destek veriyor.
Projenin engellilere yönelik diğer çalışmalardan ayıran en önemli özelliği, bedenin hareket kabiliyetini azaltan, yaşamı zorlaştıran mekanlara yönelik engelleri ortadan kaldırmak, engelli bireylerin değil; engelli mekanların eksiklerini tespit edebilmek, bunlara çözüm sunabilmek ve yaşamı sadece engelliler için değil, yaşlılar, gençler, hamileler, çocuklar, kadınlar içinde daha kolay kılmak üzere çalışmalar yapmakta.
Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat, projeyle ilgili olarak, “Başlangıç noktamız 'Sakin Şehir ' unvanını alamaya hak kazanmış, Türkiye'nin coğrafyası, tarihi, tarımı ve doğası ile önemli bir merkezi olan Eğirdir yerleşmemizdir.Bu doğrultuda Eğirdir üzerinden bu çalışmayı Türkiye bazında örnek alınacak bir çalışma şeklinde dönüştürmek gayesinde ve çabasındayız. Yaşanabilir kent sırasında Türkiye'de hep ön sıralarda görmeye alıştığımız Isparta, engellisiyle, yaşlısıyla, genciyle, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle, 'sen varsan ben varım' anlayışı ve sorunluluğuyla daha da güçlenecektir. Bu projenin her insanın özel olduğu duyarlılığı ile tüm vatandaşlarımıza daha fazla farkındalık kazandırması arzusundayız. Bu duygu ve düşüncelerle, proje boyunca yapılan etkinlikler ile 'Sakin Şehir Eğirdir'in ve engellilerin sorunlarının daha fazla gündeme taşınarak, çözümler üretileceğine yürekten inanıyor ve desteklerinizi bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Bu haber 847 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...