ÜRETİCİDEN TÜKETİCİYE ARACISIZ SATIŞ

29 Eylül 2020 15:56

Yukarı Gökdere Kooperatifi, Isparta TARKOOP’un da desteğiyle aracıları ortadan kaldırdı, ürününü doğrudan İstanbul Hali ve pazarında satıyor.

Yukarı Gökdere Köyü Kooperatifi bünyesinde yaklaşık 10 bin ton kapasiteli soğuk hava deposunda elma tasnif ve paketleme ünitesi de var.

Her gün 70 ton elmanın tasniflenerek paketlendiğini belirten Yukarı Gökdere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Oğuz Köklü; “Hatırlanacağı üzere geçen sene afet derecesinde dolu olayı yaşamıştık. Tüm üreticilerimiz çok üzülmüştü. Çok şükür bu sene herhangi bir olumsuzluk yaşamadık. Bu sene elmamız çok bereketli. Bugüne kadar paketleme servisimizde bin tona yakın elmayı işleyerek gönderdik. Ankara orjinli Tavaş Gıda firmasıyla çalışıyoruz. Firma elmalarımızı hem ihracata hem de iç piyasaya veriyor.  Elmalarımız ulusal market zinciri A 101 reyonlarında tüketiciyle buluştu. Güzel geri dönüşler alıyoruz.  Üreten memnun, tüketen memnun bu çok güzel bir duygu” diye konuştu.

Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden birisi olan Eğirdir Boğazovada bu sene üretimde rekor kırılacağına dikkat çeken Kooperatif Başkanı Köklü; “Biz Yukarı Gökdere Köyü olarak yaklaşık 15 bin ton elma rekoltemiz olacak. Tabi biz elmayı üretiyoruz ama üretici fiyatlardan memnun değil. Yıllardan beri istikrarlı bir fiyat politikası oluşmadı maalesef. İşçi, ilaç, mazot ve gübre başta olmak üzere tüm girdilerde üretim maliyeti her sene yüzde yüze varan oranlarda artıyor. Ancak aynı oranda elmanın satış fiyatı artmıyor. Buda üreticiyi zorluyor” dedi.

Üreticiden tüketiciye aracısız modeli geliştirdiklerine dikkat çeken Başkan Köklü; “Şuan üreticiden aldığımız elmalar İstanbul Hal’indeler. Biz bu anlamda pilot kooperatifiz. Eğirdir’de bir ilk bu. Biz kooperatif olarak üst birliğimiz olan Isparta Tarım Kooperatifleri Bölge Birliğinin üyesiyiz. Bu sayede İstanbul Bayrampaşa Halinde kendimize ait yerimizi aldık. Bununla birlikte İstanbul Büyükşehir Belediyesinden pazaryeri aldık. Aracıları ortadan kaldırdık. Elmamız üreticiden direkt aracısız olarak tüketiciye ulaşıyor. Bu şekilde bölgede fiyatın üretici lehine olmasını sağlıyoruz. Bu anlamda bir rol modeliz yani” dedi.

Ankara Tavaş Gıda olarak geçen sene Eğirdir Boğazova bölgesinden yaklaşık 8 bin ton elma aldıklarını belirten firma yetkilisi Abdurrahman Tilki; “Busene şuana kadar 1800 ton elma işledik. 300 tonunu Letonya ve Ukrayna’ya ihraç ettik. Geri kalanını A 101 marketleri başta olmak üzere iç piyasaya verdik. Üç yıldır buradan elma alıyoruz. Biz Boğzaova elmasının üzerine başka elmayı tanımayız. Geçen sene 8 bin ton elma almıştık, bu sene Allah’ın izniyle 15 bin tona yakın elma alacağız” diye konuştu.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1473 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...